Δανάη Γείτων & Παρθενόπη-Χάρις Σεισάκη: Οι νεαρές αρχιτεκτόνισσες που βραβεύθηκαν στη Σεβίλλη για εργασία τους με θέμα την αναβίωση του εγκαταλελειμμένου Ενετικού Οικισμού Ετιά Λασιθίου

Δανάη Γείτων & Παρθενόπη-Χάρις Σεισάκη: Οι νεαρές αρχιτεκτόνισσες που βραβεύθηκαν στη Σεβίλλη για εργασία τους με θέμα την αναβίωση του εγκαταλελειμμένου Ενετικού Οικισμού Ετιά Λασιθίου

Τον Μάϊο του 2023, στη Σεβίλλη της Ισπανίας απονεμήθηκαν τα αρχιτεκτονικά βραβεία HERSUS υπό την αιγίδα της UNESCO. Πρόκειται για βραβεία που αφορούν μελέτες και προτάσεις για τη διατήρηση και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Το σημαντικό βραβείο FINALIST στην κατηγορία Education-Students στον Διαγωνισμό HERSUS Prize on Modern Built Heritage έλαβαν οι αρχιτεκτόνισσες - μηχανικοί Δανάη Γείτων και Παρθενόπη -Χάρις Σεισάκη, για τη διπλωματική τους εργασία «Πρόταση Αναβίωσης του Οικισμού Ετιά – Proposal for the Revival of th eEtia Settlement».

etia 2

etia 3

etia 4

Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου αποτελεί σημαντική διάκριση και για την Περιφέρεια Κρήτης, γιατί σηματοδοτεί την τοποθέτηση ενός εντελώς εγκαταλελειμμένου ορεινού Ενετικού οικισμού στις περιοχές του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Η πρωτότυπη έρευνα των δύο νέων Αρχιτεκτόνων είναι μια σημαντική συμβολή στο αρχιτεκτονικό μέλλον της αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και ιστορικού πλούτου.

Οι δύο αρχιτεκτόνισσες Δανάη Γείτων και Παρθενόπη-Χάρις Σεισάκη ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ο επίσημος τίτλος της διπλωματικής τους εργασίας είναι «Πρόταση αναβίωσης του οικισμού Ετιά - Επαναπροσδιορίζοντας την κατοίκηση της υπαίθρου» με επιβλέποντα καθηγητή τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Τσακαλάκη, ο οποίος τις στήριξε σε όλη αυτή την προσπάθεια.

 

etia 5

etia 6
etia 7

 Πρωτογενής έρευνα για ένα χρόνο

Η μελέτη για την Πρόταση Αναβίωσης του Ενετικού Οικισμού Ετιά διήρκεσε ένα χρόνο, με επιτόπια πρωτογενή έρευνα των δύο ερευνητριών, αποτύπωση του οικισμού με δικά τους εργαλεία, πρωτότυπη δημιουργία αρχιτεκτονικών σχεδίων, καταγραφή προφορικής ιστορίας με συνεντεύξεις παλιών κατοίκων του οικισμού και με τη συμμετοχή κατοίκων γειτονικών Κοινοτήτων.

Η αρχιτεκτονική πρόταση για την Ετιά Λασιθίου εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην έκθεση που φιλοξενεί η Σχολή Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο της Έδρας της UNESCO για την δομημένη αστική κληρονομιά στην ψηφιακή εποχή–CREhAR (Δημιουργική Έρευνα και Εκπαίδευση για την Αξιολόγηση και Αναγέννηση της Κληρονομιάς).

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαΐου στη Σεβίλλη, ενώ την ίδια μέρα έλαβε χώρα και η τελετή απονομής των βραβείων.

Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες από όλη την Ευρώπη που έδωσαν το παρόν και τίμησαν τις χώρες τους, συναντήθηκαν, συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψειςμε τους εκπροσώπους της UNESCO καθώς και με τους πανεπιστημιακούς – μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε η Δανάη Γείτων όπου έλαβε το βραβείο FINALIST εκ μέρους και των δύο ερευνητριών.

Η Έκθεση με τα βραβευμένα έργα θα ταξιδέψει στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου, της Λευκωσίας και της Βενετίας.

Σημειώνεται ότι μέρος της μελέτης έχει δημοσιευθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο σύνδεσμο https://dias.library.tuc.gr/view/94235

etia 8
etia 9
etia 10
etia 11
etia 12

Βιογραφικά στοιχεία

Η Δανάη Γείτων τέλειωσε το Γενικό Λύκειο Δροσιάς καιη Παρθενόπη Σεισάκη το Λύκειο Καλλιθέας. Οι δύο τους συναντήθηκαν στο πλαίσιο των αρχιτεκτονικών τους σπουδών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου και συνεργάστηκαν στην ερευνητική και διπλωματική τους εργασία, έχοντας κοινό επιστημονικό ενδιαφέρον την προστασία και αποκατάσταση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, με βιώσιμες πρακτικές.

etia 13 
etia 14
etia 15
etia 16
etia 17

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ