Η Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα μιλά αποκλειστικά στα «Π»: «Δεν έχουμε περιθώριο για πειραματισμούς στην κάλπη»
Featured

Η Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα μιλά αποκλειστικά στα «Π»: «Δεν έχουμε περιθώριο για πειραματισμούς στην κάλπη»

Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο

Μια αποκλειστική αλλά και ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στα «Π» η Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και πρώην Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κ.Συρεγγέλα είναι η πρώτη γυναίκα Γραμματέας στα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί θέτει το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, ενώ υπογραμμίζει ότι «ειδικά όσον αφορά την οικονομία της χώρας, δεν υπάρχει περιθώρια για πειραματισμούς». Ακόμη μιλάει για τις ενέργειες και δράσεις της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα καθημερινότητας, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη η χώρα και οι πολίτες, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας.

maria syreggela 2

«Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται κι άλλα»

- Κα Συρεγγέλα, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν καθαρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, ωστόσο την ίδια στιγμή οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η ακρίβεια, η υγεία, η ασφάλεια αλλά και η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με πρόσφατο παράδειγμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Σας προβληματίζει αυτή η αντίφαση, και αν ναι, με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι πρέπει να παρέμβει η Κυβέρνηση, από τις 10 Ιουνίου και μετά, για να βελτιώσει την κατάσταση;

Η ιδιότητά μου ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και αυτή της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας μου δίνουν τη δυνατότητα να συνομιλώ σε καθημερινή βάση με πολίτες από όλη την Ελλάδα. Να βιώνω την καθημερινότητά τους. Σαφώς και αναγνωρίζουμε τις συνεχιζόμενες πολυεπίπεδες προκλήσεις που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά και δουλειά μας είναι να δίνουμε τη μάχη για να τις αντιμετωπίσουμε. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Απέναντι στην ακρίβεια, για παράδειγμα, επενδύσαμε αρχικά στη βάση της χώρας, φροντίσαμε τους εργαζόμενους και τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυξήσαμε μόνιμα τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ξεπαγώσαμε τις τριετίες. Πλέον, ο νέος κατώτατος μισθός φτάνει πλέον τα 830€, από τα 650€ που ήταν το 2019. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 27,7%, επιπλέον 180 ευρώ το μήνα δηλαδή, σε σχέση με το 2019. Αυξήσαμε τις συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις γιατρών και ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Έχουμε, όμως, απέναντί μας ένα βαθύ κράτος και παθογένειες δεκαετιών και αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται κι άλλα. Για αυτό και η δεύτερη τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται, όπως δεσμευτήκαμε και προεκλογικά, από μεταρρυθμιστική επιτάχυνση.

«Χρέος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και αναμένουν και απαιτούν πολιτική αξιοπιστία, εντιμότητα και ηθική στην πολιτική»

- Ένα ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει επίσης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί κάποια στιγμή αυτή η κακή εικόνα που πλέον έχει παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου;

Πρόκειται για μια εικόνα που διαχρονικά έχουν οι πολίτες για τους θεσμούς στη χώρα μας και η οποία, δυστυχώς, ενισχύθηκε τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αυτή η παγιωμένη εικόνα δεν αλλάζει εύκολα, αλλά νομίζω θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Πάρτε για παράδειγμα -μιας και αναφερθήκατε σε αυτό- τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και στο δικαστικό χάρτη της χώρας. Την πρόοδο αυτή την αναγνωρίζει και η Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: η επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, η οποία κατά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό συνεχάρη τη χώρα μας και αναγνώρισε ότι λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, αλλά και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Χρέος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και αναμένουν και απαιτούν πολιτική αξιοπιστία, εντιμότητα και ηθική στην πολιτική.

maria syreggela 3

«Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει πληρώσει σκληρά στο παρελθόν τις ψευδαισθήσεις ορισμένων πολιτικών χώρων και ευτυχώς καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτές, αλλά με υψηλό τίμημα»

- Η Κυβέρνηση, επιχειρεί μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων του κατώτατου μισθού να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών, σε μια φιλότιμη, πράγματι, προσπάθεια να κλείσει τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει συγκριτικά με τους μισθούς που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που υπόσχεται συντάξεις 3.000 ευρώ σε όλους. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Τα λεφτόδεντρα, όπως είχε αναφέρει και ο Πρωθυπουργός σε ένα από τα πρόσφατα υπουργικά συμβούλιά, φυτρώνουν με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά στον κήπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει πληρώσει σκληρά στο παρελθόν τις ψευδαισθήσεις ορισμένων πολιτικών χώρων και ευτυχώς καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτές, αλλά με υψηλό τίμημα. Για αυτό, εν όψει και των Ευρωεκλογών, οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού. Ειδικά όσον αφορά την οικονομία της χώρας, δεν υπάρχει περιθώρια για πειραματισμούς.

«Έστω και μία γυναίκα να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, πόσο μάλλον να χάσει τη ζωή της, για εμάς είναι κόκκινη γραμμή!»

- Από όλες τις θεσμικές θέσεις που έχετε υπηρετήσει αλλά και ως Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο βλέπουμε στην πράξη ότι τα κρούσματα βίας αντί να μειώνονται, ολοένα και αυξάνονται. Είστε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να υπάρξει κάποια στιγμή μια ουσιαστική βελτίωση στον τομέα αυτό;

Αρχικά, οφείλω να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που έχει δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στη λίστα με τις ανθρωποκτονίες γυναικών. Σημαίνει αυτό ότι επαναπαυόμαστε; Φυσικά και όχι. Έστω και μία γυναίκα να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, πόσο μάλλον να χάσει τη ζωή της, για εμάς είναι κόκκινη γραμμή!

Για αυτό και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και εγώ προσωπικά από τη θέση της Υφυπουργού αρμόδια για θέματα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2021-2023)- δείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα περιστατικά έμφυλης βίας. Φτιάξαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ενισχύσαμε το δίκτυο δομών για γυναίκες-θύματα βίας, αυστηροποιήσαμε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα, φτιάξαμε το «Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής-Έμφυλης Βίας» καθώς και την εφαρμογή «Panic Button». Παράλληλα, τρέξαμε πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Επομένως, ναι, υπάρχει βελτίωση στον τομέα αυτό, αλλά είναι κι άλλα που πρέπει να γίνουν. Επιτρέψτε μου να σας θυμίζω, επίσης, ότι χάρις στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η δολοφονία τιμωρείται, πλέον, με πραγματικά ισόβια.

maria syreggela 4

- Η Νέα Δημοκρατία συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Σε συνδυασμό με τη στροφή του κόμματος προς τον κεντρώο χώρο και τον προβληματισμό ή και τις ενστάσεις κάποιες φορές ορισμένων στελεχών με δεξιές καταβολές, που βλέπουν άλλα δεξιόστροφα κόμματα να ενισχύονται, ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα η ταυτότητα του κόμματος σε σχέση με το παρελθόν; Και ποια είναι η προοπτική για το μέλλον;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και τη δίνει ο ιδρυτής της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική μας διακήρυξη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.»

- Συμπληρώσατε ήδη 6 μήνες ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε με δυο λόγια να μας πείτε τι αλλάξατε στη λειτουργία του κόμματος και τι σχεδιάζετε για το μέλλον; 

Έχω την τιμή να είμαι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη. Και την διπλή τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο στα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Η λειτουργία του κόμματος υπαγορεύεται από το καταστατικό και έχει συγκεκριμένες λειτουργικές δομές οι οποίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως ποιος/α είναι Γραμματέας του κόμματος. Προσωπικά, όπως και οι προκάτοχοί μου, αυτούς τους 6 μήνες φροντίζω να έχω καθημερινή επαφή με τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα και να συνομιλώ με τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Για τον λόγο αυτό, ταξιδεύω πολύ και ήδη έχω επισκεφτεί πολλές πόλεις, ενώ παράλληλα κάνω πολλές συναντήσεις και στα κεντρικά γραφεία μας στην Πειραιώς.

Αυτό που επιδιώκω και θα συνεχίσω να το επιδιώκω και στο μέλλον, είναι να μεταφέρω το μεταρρυθμιστικό μήνυμα της κυβέρνησης στη βάση, αλλά και να μεταφέρω τα μηνύματα της βάσης στην κυβέρνηση, δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα επικοινωνίας και διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την επαφή με την πραγματικότητα και τα ουσιαστικά θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας.

maria syreggela 5

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

Γεννήθηκα τα Χριστούγεννα του 1975 στην Αθήνα.

Είμαι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχω υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα από τη δουλειά μου έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής και εργασιακής ενδυνάμωσης των γυναικών, της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενίσχυσης της οικογένειας.

Διετέλεσα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων (2001-2004) αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – YEPP (2001-2005) και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum. Το 2007 εκλέχθηκα 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και την περίοδο 2013-2015 διετέλεσα αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Επιπλέον, κατείχα τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της ΝΔ από το 2015 έως το 2019 και από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπηρέτησα ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Από το 2019 έως και το 2021 διετέλεσα αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -EPP Women συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης, σε ζητήματα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Τον Ιανουάριο του 2021 μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η θέση της Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2023 εξελέγην Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Είμαι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Στις 20 Νοεμβρίου 2023, έπειτα από την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγην Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.

Είμαι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό και έχουμε δύο έφηβους γιούς, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας. 

maria syreggela 6

maria syreggela 7

maria syreggela 8

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ