Πέτρος Κόκκαλης: «Η αντιμετώπιση του ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού είναι ένα από τα βασικά πολιτικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου»
Featured

Πέτρος Κόκκαλης: «Η αντιμετώπιση του ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού είναι ένα από τα βασικά πολιτικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου»

Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πράσινο κόμμα το οποίο να μπορεί να μεταφέρει και στη χώρα μας την πρακτική και την εμπειρία της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, που ήδη συμμετέχει σε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, διοικεί πάνω από 500 δήμους και περιφέρειες και έχει πια την εμπειρία και την ωριμότητα να εισφέρει λύσεις στο πολιτικό σκηνικό». Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στα «Π» ο Ευρωβουλευτής κ.Πέτρος Κόκκαλης ο οποίος είναι παράλληλα Γραμματέας του νέου πολιτικού κόμματος «Κόσμος», το οποίο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο κ.Κόκκαλης μιλάει για την προγραμματική του πρόταση, καθώς και για τις παρεμβάσεις του στην Κομισιόν σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου πιστεύει ότι θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Τοποθετείται ακόμη στο ζήτημα της ανόδου του ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού, υπογραμμίζοντας ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί «θα πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη». Τέλος προαναγγέλλει ότι μετά την 9η Ιουνίου ο «Κόσμος» θα είναι σε θέση να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων, μέσα από συνομιλίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν υπάρχει στην παρούσα χρονική στιγμή πεδίο συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ.Κασσελάκη.

petros kokkalis 2

- Κε Κόκκαλη, πρόσφατα ανακοινώσατε την ίδρυση ενός νέου κόμματος, με το όνομα «Κόσμος», με σκοπό την κάθοδό σας στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αλλά και οι διαφορές σας σε σχέση με τους πολιτικούς σχηματισμούς που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα; Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό το νέο που πρεσβεύετε και γιατί οι πολίτες να σας στηρίξουν;

Προχωρήσαμε στην ίδρυση του «Κόσμου» γιατί πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για ένα σύγχρονο, επαρκές, πολιτικά ανταγωνιστικό, οργανωμένο πράσινο κόμμα, το οποίο να μεταφέρει και στην Ελλάδα την πρακτική και την εμπειρία της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, που συμμετέχει σε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, διοικεί πάνω από 500 δήμους και περιφέρειες και έχει πια την εμπειρία και την ωριμότητα να εισφέρει λύσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Λύσεις οι οποίες είναι άμεσες, έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε, της τροφής που καταναλώνουμε, της προστασίας από φυσικά φαινόμενα, της ανάπτυξης μιας νέας οικονομίας εστιασμένης στην πράσινη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακριά από το μοντέλο που μας έχει φέρει εδώ τόσα χρόνια.

Όλα αυτά που ζούμε, οι κρίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη, όπως η κλιματική κρίση, δεν είναι θεομηνία, δεν είναι ένα μικρό λογικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πράξης και κυρίως απραξίας, αδράνειας με τεράστιο κόστος για όλους μας. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται ένα πράσινο κόμμα στην Ελλάδα να μπορεί να εστιάζει στα πραγματικά δεδομένα όπως είναι σήμερα και να μεταφέρει αυτές τις λύσεις.

«Πιστεύω στη σύγκλιση και την επεξεργασία πολιτικών. Την επόμενη μέρα θα συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης στην παρούσα χρονική περίοδο με τον κ. Κασσελάκη»

- Είστε εκλεγμένος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, από τον οποίο αποχωρήσατε το Νοέμβριο του 2023, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας σας κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνεργασία σας με κάποιο άλλο κόμμα, όπως για παράδειγμα με τη «Νέα Αριστερά»;

Δεν πιστεύω πως η λύση είναι το άθροισμα προσώπων. Πιστεύω στην σύγκλιση και την επεξεργασία πολιτικών. Πρέπει να γίνει μία ομαδική και συστηματική δουλειά, ικανή να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα. Υπό αυτή την έννοια το «πράσινο» οφείλει να συγκροτηθεί ως ένα σύγχρονο σχήμα με όρους 2024, με ολοκληρωμένη αφήγηση και προτάσεις, προτού μπει σε μία διαδικασία συνομιλιών με άλλους χώρους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο «Κόσμος» καταθέτει ήδη την δική του προγραμματική πρόταση. Την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους δικαίου. Έχοντας, λοιπόν, στη φαρέτρα μας την Πράσινη Συμφωνία προφανώς και θα συζητήσουμε με πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες την επόμενη μέρα. Θα πάρουμε, άλλωστε, και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Μακάρι ο κ. Κασσελάκης να ήταν μέρος της λύσης. Λίγο πριν την παραίτησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχα πειστεί για το αντίθετο. Ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης στην παρούσα χρονική περίοδο με τον κ. Κασσελάκη.

petros kokkalis 3

«Η ακροδεξιά θέλει λιγότερη Ευρώπη και για αυτό προωθεί πολιτικές κατά βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών κατακτήσεων»

- Μέσα από τη δράση σας ως Ευρωβουλευτής αλλά και τις επαφές που έχετε αναπτύξει με την ομάδα των Πρασίνων, θα σας έχει προβληματίσει ασφαλώς η αυξητική τάση του ευρωσκεπτισμού και ειδικά της ακροδεξιάς, η οποία σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας -μέσω της ανόδου των ποσοστών της Μαρί Λεπέν- τείνει να γίνει κυρίαρχη δύναμη. Τι φταίει για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και, κυρίως, πως μπορεί να ανακοπεί αυτή η τάση, η οποία ουσιαστικά απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσω της επιστροφής στο παραδοσιακό μοντέλο των εθνικών πολιτικών;

Η αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς είναι από τα βασικά πολιτικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι λόγοι της ανόδου είναι πολλοί και διαχρονικοί με βασικότερο, κατά την άποψή μου, την μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο.

Οι ακροδεξιοί «προσφέρουν» εύκολες λύσεις σε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα. Δεν είναι αυτή η λύση όμως. Η ακροδεξιά θέλει λιγότερη Ευρώπη και για αυτό προωθεί πολιτικές κατά βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών κατακτήσεων. Είναι, επίσης, η βασική πολιτική δύναμη που αρνείται την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Εξαιρετικά ανησυχητική, όμως, είναι και το ότι η παραδοσιακή Δεξιά δεν διστάζει να συμπλεύσει με ακροδεξιές δυνάμεις σε σειρά ζητημάτων εντός του ευρωκοινοβουλίου, με τελευταίο παράδειγμα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη και να εδραιώσουμε στην Ελλάδα ένα σύγχρονο Πράσινο Κόμμα που θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.

-Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παραμένει κυρίαρχος πολιτικά, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης. Που οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας;

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι από δω και πέρα, με αργή την 9η Ιουνίου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αλλάξει αυτό που χαρακτηρίσατε «πολιτική κυριαρχία». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει πάρει κάτω από τη βάση σε σειρά ζητημάτων όπως τα δημοκρατικά δικαιώματα, η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων όπως είναι η ακρίβεια και η εξωτερική πολιτική. Σε ό,τι αφορά δε το περιβάλλον αρνείται να λάβει πραγματικά μέτρα προστασίας του και θωράκισης έναντι των περιβαλλοντικών κινδύνων που ήδη κάνουν αισθητοί την παρουσία τους με ξηρασία και πυρκαγιές, μολυσμένο αέρα και κάθε είδους μολύνσεων.

Όπως είναι σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δείξει τα όριά τους. Πιστεύω ότι μετά την 9η Ιουνίου ο «Κόσμος» θα είναι σε θέση να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων έτσι ώστε οι υπάρχοντες συσχετισμοί δύναμης να αλλάξουν.

petros kokkalis 4

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ένα πλέγμα συσκότισης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη»

- Δώσατε πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα λίστα 17 κρυφών εγγράφων της Κομισιόν, σχετικά με το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 57 συμπολίτες μας. Δεδομένου ότι γνωρίζετε σε μεγάλο βαθμό τις πτυχές της υπόθεσης, τι πρέπει να γίνει σήμερα για να υπάρξει δικαίωση των θυμάτων και των συγγενών τους;

Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση με την ελπίδα πως θα βοηθηθεί το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και ο αγώνας των συγγενών και των επιζώντων. Δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει ένα πλέγμα συσκότισης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη.

Δώσαμε τα 17 έγγραφα στη δημοσιότητα μετά την άρνηση της Κομισιόν να απαντήσει σε ερώτησή μου αν η ΕΕ ασκεί ικανή εποπτεία για την ασφάλεια στα τρένα, ή αν ο ευρωπαίος ελεγκτής ουσιαστικά προσυπογράφει ό,τι του δίνει ο ελεγχόμενος ΟΣΕ.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κάνουν ό,τι μπορούν για το ακριβώς αντίθετο. Και για αυτό είναι ηθικά και πολιτικά υπόλογος.

«Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους δικαίου»

- Έχετε δηλώσει ότι ο «Κόσμος» θα δώσει το «παρών» όχι μόνο στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές όποτε γίνουν. Πέρα από την ευαισθησία σας για το περιβάλλον, έχετε εναλλακτικό και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης που θα μπορεί να πείσει ένα μέρος της κοινής γνώμης ότι αξίζετε να είστε είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή;

Όπως σας είπα και προηγουμένως η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο να έχουμε ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και περιβάλλον με την εγγύηση του κράτους δικαίου. Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, επίλυσης του προβλήματος στέγασης αλλά και βελτίωσης των κρίσιμων τομέων της δημόσιας υγείας και παιδείας. Περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για το κράτος δικαίου και την εμβάθυνση του αισθήματος της δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία.

Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία είναι απαραίτητη γιατί είμαστε σε ένα σημείο καμπής της ιστορίας. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κλιματική κρίση και να είναι πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης, φροντίζοντας παράλληλα να μην μείνει κανένας και καμία πίσω. Γιατί η μετάβαση για να πετύχει θα πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και όλες.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο Πέτρος Κόκκαλης ασχολείται ενεργά με τα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας την κοινωνική καινοτομία με επίκεντρο την ανθρώπινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο Προοδευτική Συμμαχία - ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας τον ΚΟΣΜΟ: μια κίνηση πολιτών που επιδιώκει να θέσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των ΗΕ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής και στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων μερών να αναλάβουν δράση από τη βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των ΣΒΑ.

Είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) και της Επιτροπής Αλιείας (PECH). Στη διακομματική ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ΣΒΑ.

Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Hampshire και απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη δημόσια διοίκηση στο Harvard Kennedy School of Government.
Εξελέγη και υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή στον δήμο Πειραιά (2014 - 2019), όπου προώθησε τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στη Γαλάζια οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το έργο του, βραβεύοντας την πρωτοβουλία Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ηγήθηκε της ανθρωπιστικής υποστήριξης κατά την Προσφυγική Κρίση την περίοδο 2015-2016 και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

petros kokkalis 5

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ