Νίκος Μπάμπαλος: «Το Ηράκλειο έχει γίνει πλέον πόλη που αξίζει να ζεις. Μεγαλύτερα επιτεύγματά μας η απόκτηση του Κτήματος Φιξ και η βελτίωση της καθημερινότητας»

Νίκος Μπάμπαλος: «Το Ηράκλειο έχει γίνει πλέον πόλη που αξίζει να ζεις. Μεγαλύτερα επιτεύγματά μας η απόκτηση του Κτήματος Φιξ και η βελτίωση της καθημερινότητας»

O Νίκος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και εκ νέου υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές, μιλάει στα «Π» για την πόλη του αλλά και για αυτά που έχει πετύχει την τελευταία τετραετία. Για το Κτήμα Φιξ, έκτασης 28 στρεμμάτων, που απέκτησε ο Δήμος μετά από 40 χρόνια άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την πρόοδο στην αποκομιδή των απορριμμμάτων μέσω της ανακύκλωσης, αλλά και για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που είναι πλέον «γερασμένο» καθώς δεν έχει ανανεωθεί επί πολλά χρόνια. Στη συνέντευξή του μιλάει ακόμη για τις επιδιώξεις του την επόμενη πενταετία, εφόσον εκλεγεί, ενώ παραδέχεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής υστερεί στο πολεοδομικό μαζί και με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, λόγω της άναρχης δόμησης στην οποία αναλώθηκαν οι περασμένες γενιές...

- Το σύνολο των Δημάρχων της χώρας χαρακτηρίζουν την παρούσα θητεία ως μία από τις πιο δύσκολες που έχουν υπάρξει, λόγω πανδημίας, φυσικών καταστροφών και αλλά και οικονομικής- ενεργειακής κρίσης. Ασπάζεστε αυτή την άποψη, και αν ναι, σε ποιο βαθμό αυτό επηρέασε τη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής;

Θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω το κλίμα της ερώτησης καθώς είμαι φύση άνθρωπος που θέλει να πορεύεται θετικά, προσπαθώ δε να το εφαρμόζω και στην διακυβέρνηση του Δήμου. Δηλαδή, να μην κοιτάω μόνο το πρόβλημα αλλά να προσπαθώ να βρω τη λύση.

Όντως περάσαμε μια παρατεταμένα δύσκολη περίοδο: πρώτα η οικονομική κρίση, μετά η πανδημία, έπειτα η ενεργειακή κρίση κτλ. Εάν είναι κάτι το θετικό που άφησε όλη αυτή η περιπέτεια είναι πως ανάγκασε τους δήμους, όχι μόνο το δικό μας, να εξελίξουν τις υπηρεσίες τους και να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία.

taprosopa 2
Κτήμα Φιξ, μετά την απόκτησή του από τον Δήμο, πόλος έλξης για όλη την πόλη

"Είμαστε ο μόνος Δήμος που δίνει επίδομα 1000 ευρώ στους κατοίκους της πόλης μας στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού"

Για παράδειγμα εμείς τονώσαμε τις κοινωνικές μας δομές. Θεσπίσαμε νέα επιδόματα. Θυμίζω είμαστε ο πρώτος, και ίσως ακόμα ο μόνος, δήμος στην Ελλάδα που έδωσε και δίνει επίδομα 1000 ευρώ στους κατοίκους της πόλης μας στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, με εισοδηματικά βέβαια κριτήρια. Και χαίρομαι που βλέπω υποψήφιους δήμαρχους ανά τη χώρα που το έχουν βάλει στα σημερινά προεκλογικά τους προγράμματα. Ανοίξαμε τον δρόμο για μια κοινωνική παροχή που δεν υπήρχε και μπορεί να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια και να δώσει ένα κίνητρο – απάντηση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Επίσης, μολονότι εμείς είχαμε ήδη φτιάξει μια αξιοπρεπής υποδομή, εξελίξαμε την εξυπηρέτηση του πολίτη με ηλεκτρονικά μέσα, με ραντεβού, με ανταπόκριση στο σπίτι εκεί που υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας.
Στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, μάθαμε από τα παραδείγματα άλλων και φτιάξαμε ένα μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που τα τελευταία χρόνια ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να μην αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα από την οποιαδήποτε κακοκαιρία.

Άρα λοιπόν, το ζήτημα είναι να βρίσκεις λύσεις, να προσαρμόζεσαι με κάθε δυσκολία και έτσι να δημιουργείς δομές και υπηρεσίες που θα απαντάνε σε παρόμοια θέματα του μέλλοντος.

- Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά τι έχετε πετύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και που θα θέλατε να τα έχετε πάει καλύτερα;

Με μια λέξη θα σας αναφέρω το σημαντικότερο που, θεωρώ, έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε και είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται οι δημότες: καθημερινότητα. Η συνεχής και αδιάκοπη δουλειά για την πόλη μας, το μεγάλο μας σπίτι όπως μου αρέσει να αποκαλώ το Ηράκλειο.

Από το 2014 είναι η δική μας δημοτική αρχή που ασχολήθηκε σοβαρά και εντατικά με την καθημερινότητα των δημοτών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, πραγματοποιώντας έργα, μικρά και μεγάλα, σε όλες τις γειτονιές, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας αυτά που στο παρελθόν φάνταζαν ακατόρθωτα.

Έχουμε μια πόλη καθαρή, που συνεχώς βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια και το οδικό της δίκτυο, που φτιάχνουμε πλατείες, που προσθέτουμε πράσινο, που δημιουργούμε πεζόδρομους, που αυξάνουμε τους αθλητικούς χώρους, που ανακαινίζουμε τις παιδικές χαρές, που την φωτίζουμε όλο και περισσότερο. Απλά δηλαδή πράγματα που όμως τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας.

Βεβαίως υπάρχουν και τα μεγάλα: οι ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων της πόλης, η δημιουργία νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, η κατασκευή ακόμα ενός πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα είναι για τη νεολαία, στο πάρκο της οδού Πεύκων, ο εκσυγχρονισμός της καθαριότητας και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, η αστική ανάπλαση με τη δημιουργία μεγάλου δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με βιοκλιματικά υλικά για να βοηθήσουμε στο μικροκλίμα της πόλης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι συνεχόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τόσα άλλα.

Και φυσικά, το μεγαλύτερο επίτευγμά μας μέσα σε αυτή την 4ετία. Η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, του μεγαλύτερου πάρκου της πόλης μας, αυτά τα 28 στρέμματα πρασίνου και αναψυχής που, μετά από 40 χρόνια άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων, εμείς καταφέραμε να το πάρει ο Δήμος, να ανήκει στους δημότες και τις μελλοντικές γενιές.

taprosopa 3

Αστική ανάπλαση με ριζικό λίφτινγκ σε πλατείες και πάρκα της πόλης

"Ο πολίτης νοιάζεται πρώτα και κύρια για την καθημερινότητά του"

- Ως Δήμαρχος έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες. Ποια είναι τα προβλήματα που οι ίδιοι ιεραρχούν ως πιο σημαντικά;Κι επίσης η δική τους ιεράρχηση ταυτίζεται με τις προτεραιότητες της δικής σας Δημοτικής Αρχής;

Είναι ακριβώς αυτό που σας ανέλυσα και παραπάνω. Ο πολίτης νοιάζεται πρώτα και κύρια για την καθημερινότητά του. Ξεκινάει από το τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του, επεκτείνετε ακριβώς έξω από την πόρτα του και περνάει στις γενικές υποδομές της πόλης του.

Είναι το πεζοδρόμιό του καθαρό; Έχει ένα καλό πεζοδρόμιο να περπατήσει; Δρόμο ασφαλή και λειτουργικό για να μετακινηθεί με το όχημά του; Ελεύθερους χώρους όπως πλατείες, πάρκα και παιδικές χαρές για την αναψυχή του; Και βέβαια έναν Δήμο που να του προσφέρει αθλητικά, καλλιτεχνικά προγράμματα και στήριξη για τους πιο αδύναμους.

Θεωρώ ότι έχουμε απλώσει τις δράσεις, τα έργα και τις υπηρεσίες μας σε όλο το φάσμα των παραπάνω, για αυτό και το Ηράκλειο έχει γίνει πλέον πόλη που αξίζει να ζεις.

Και αυτό δεν το αναφέρω ως ένα προεκλογικό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας υπάρχει μια μεγάλη άνθηση στην κατασκευή κατοικιών που όμοιά της είχαμε να δούμε από τον περασμένο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι το Ηράκλειο έχει πια τη φήμη ενός καλού Δήμου, μιας πόλης που αποτελεί πόλο έλξης για να έρθει να μείνει εδώ μια οικογένεια.

"Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την εκχώρηση… επιπλέον προσωπικού και μετά μιλάμε για αρμοδιότητες. Πραγματικά από την έλλειψη εργαζομένων ασφυκτιούμε..."

- Ορισμένοι συνάδελφοί σας από άλλους Δήμους κάνουν λόγο για την ανάγκη εκχώρησης νέων αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Εσείς είστε πεπεισμένος ότι χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Δήμων και των Περιφερειών, και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την εκχώρηση… επιπλέον προσωπικού και μετά μιλάμε για αρμοδιότητες. Πραγματικά από την έλλειψη εργαζομένων ασφυκτιούμε.

Υπολογίστε ότι από το 2010 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους έχουν παγώσει, πλην ελάχιστων, με το σταγονόμετρο, εξαιρέσεων. Η μόνη ενίσχυση που έχουμε είναι με τους ολιγόμηνους συμβασιούχους ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ που και αυτά έχουν το πολύ 8 μήνες διάρκεια.

Το μόνιμο προσωπικό μας, όχι μόνο είναι λίγο, είναι και πλέον «γερασμένο» αφού έχει να ανανεωθεί τόσα χρόνια. Ξέρετε ότι στο Ηράκλειο έχουμε μόνο 8 μόνιμους οδοκαθαριστές για όλη την πόλη; Ότι άνθρωποι μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας αναγκάζονται να δουλεύουν στα απορριμματοφόρα, επιβαρύνοντας το σώμα τους, επειδή δεν υπάρχει άλλο προσωπικό.

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα ενίσχυση και ανανέωση. Τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπου ο δημότης πληρώνει απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, είναι παράλογο σε ένα δήμο που έχει τη δυνατότητα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, να μην του επιτρέπεται…

- Έχετε συμπληρώσει δύο θητείες και διεκδικείτε μια τρίτη. Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να πείσουντους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας;

Όλα όσα έχουμε αναφέρει έως τώρα. Κυρίως όμως αυτή καθ’ αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε καλλιεργήσει και εδραιώσει ανάμεσα στη δημοτική μας αρχή και τους συνδημότες μας.

Ο Ηρακλειώτης και η Ηρακλειώτισσα ξέρει ότι το πρόβλημα, το αίτημα που θα υποβάλλει στον Δήμο θα τύχει φροντίδας. Εάν μπορούμε να δώσουμε λύση θα το κάνουμε και μάλιστα στο συντομότερο δυνατό. Εάν δεν μπορούμε ή δεν γίνεται θα εξηγήσουμε για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αδιαφορήσουμε.

Είμαστε εκείνοι που ξέρουν την πόλη, τα προβλήματά της και τις λύσεις τους. Είμαστε η δημοτική αρχή που μπορεί να κάνει αυτά που για άλλους φάνταζαν ακατόρθωτα. Σας μίλησα για το Κτήμα Φιξ: άπιαστο όνειρο για όσους πέρασαν από τον Δήμο. Εμείς κάναμε το όνειρο πράξη.

taprosopa 4
Ανάπλαση σε δρόμους του Ηρακλείου με νέα βιοκλιματικά υλικά


Οι πόλεις μας έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε επίπεδο υποδομών αλλά και υπηρεσιών. Στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, τα σκουπίδια είναι το βράδυ έξω στους δρόμους σχηματίζοντας σωρούς

- Σε σύγκριση με αρκετούς ευρωπαϊκούς Δήμους, οι δικές μας πόλεις, συμπεριλαμβανομένων όσων ανήκουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υστερούν κατά κανόνα τόσο σε υποδομές, όσο και σε καλαισθησία. Εφόσον επανεκλεγείτε, ποιο είναι το όραμά σας για το Νέο Ηράκλειο της επόμενης πενταετίας;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Οι πόλεις μας έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε επίπεδο υποδομών αλλά και υπηρεσιών. Για παράδειγμα στην καθαριότητα. Εάν επισκεφθείτε την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, θα δείτε ότι τα σκουπίδια είναι το βράδυ έξω στους δρόμους σχηματίζοντας σωρούς. Ελάτε και στο Ηράκλειο. Με την Ανακύκλωση που προωθούμε, τα σύγχρονα μέσα των έξυπνων, υπόγειων κάδων και την καθημερινή αποκομιδή εικόνες με σκουπίδια στους δρόμους υπάρχουν στη λήθη του παρελθόντος.

Η αλήθεια είναι ότι υστερούμε στο πολεοδομικό. Ιδίως το λεκανοπέδιο, όταν είχε πληθώρα ελεύθερων χώρων και μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός, οι περασμένες γενιές από τις δικές μας αναλώθηκαν στην αλόγιστη και άναρχη δόμηση. Αποτέλεσμα τούτου, εμείς πλέον στη σύγχρονη εποχή να πρέπει να διαχειριστούμε εξαιρετικά δύσκολες εξισώσεις όπως, για παράδειγμα, πως να μεγαλώσεις τα πεζοδρόμια σε μια ήδη δομημένη περιοχή…

Παρόλα αυτά, όπως σας είπα, θέλουμε να βρίσκουμε λύσεις και όχι να μένουμε στο πρόβλημα. Για αυτό και από την πρώτη μας κιόλας θητεία έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία αύξησης των ελεύθερων χώρων με αγορά και απαλλοτριώσεις κάθε πρόσφορης έκτασης. Δεν αναφέρομαι μόνο στο Κτήμα Φιξ αλλά και σε ένα σύνολο εκτάσεων περί τα 5 στρέμματα ανά την πόλη που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτά λοιπόν, στο Ηράκλειο της επόμενης πενταετίας θα γίνουν νέες πλατείες, νέα πάρκα, νέες παιδικές χαρές, νέοι χώροι άθλησης και πολιτισμού για τη σημερινή γενιά αλλά και τα παιδιά μας.

Το Ηράκλειο θα γίνει ακόμα περισσότερο πόλη που αξίζει να ζεις, η πόλη που αγαπάμε.

taprosopa 5

Έργα καθημερινότητας με ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρόμια


taprosopa 6

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ