ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο «πιλότος» της Αυτοδιοίκησης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στα «Π»: «Τα αιρετά όργανα οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δήμων και των Πολιτών, όχι να ασκούν κυβερνητική ή αντικυβερνητική πολιτική»
Featured

Ο «πιλότος» της Αυτοδιοίκησης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στα «Π»: «Τα αιρετά όργανα οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δήμων και των Πολιτών, όχι να ασκούν κυβερνητική ή αντικυβερνητική πολιτική»

Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος * είναι ένα από τα πιο έμπειρα όσο και ικανά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρετεί ανελλιπώς από το 1990. Στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές επανεξελέγη Δήμαρχος, με το πολύ υψηλό ποσοστό του 72%, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2019! Αν και πολύ προσγειωμένος ως άνθρωπος, συνεχίζει να… πετάει στα σύννεφα, καθώς ασκεί μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του κυβερνήτη της πολιτικής αεροπορίας.

Με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που αναμένεται να διεξαχθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου, για την ανάδειξη νέου Προέδρου και Οργάνων, ο κ. Κωνσταντέλλος άνοιξε τα χαρτιά του στα «Π». Ο ίδιος, αν και αποφάσισε να μην διεκδικήσει την Προεδρία, θα συμμετέχει ενεργά στο ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», δίπλα στον Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου. Όπως άλλωστε μας δήλωσε χαρακτηριστικά «οι εκπρόσωποι δεν εκλέγουν Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά τα 30 στελέχη της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης του θεσμού τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο κ.Κωνσταντέλλος κάνει λόγο θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ενώ ακόμη υπογραμμίζει ότι «η ΚΕΔΕ πρέπει να απαιτήσει τον σχεδιασμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά ζητήματα και την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων. Στη σύνταξη αυτή της μεταρρύθμισης πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετέχει ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως απλώς παρατηρητής των εξελίξεων». Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

gkonstantelos2

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας νέος αξιόλογος αυτοδιοικητικός αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε»

- Κύριε Κωνσταντέλλο, στις 2 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Δεδομένου ότι έχετε ήδη ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του νυν Προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου, μπορείτε να εστιάσετε στους λόγους που η συγκεκριμένη υποψηφιότητα υπερτερεί έναντι του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα;

Έχω δηλώσει πως μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες μου, αποφάσισα να συμμετέχω εκ νέου -όπως έκανα και το 2019- στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», το οποίο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της ΚΕΔΕ και το συμβούλιο εξέλεξε Πρόεδρο τον σημερινό Υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Σήμερα η παράταξη μας, αποτελούμενη από έναν ισχυροποιημένο συνδυασμό έμπειρων στελεχών και νέων αυτοδιοκητικών από όλες τις περιφέρειες της χώρας, διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Έχουμε ήδη δείξει κατά την πρώτη θητεία μας, ότι διαθέτουμε τις γνώσεις και την εμπειρία να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για το θεσμό. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας νέος αξιόλογος αυτοδιοικητικός, ο οποίος δείχνει πως διαθέτει τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Στις 2 Μαρτίου οι εκπρόσωποι δεν εκλέγουν Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά τα 30 στελέχη της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης του θεσμού τα επόμενα πέντε χρόνια.

- Τα πολιτικά κόμματα, όπως πάντα θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην εκλογική μάχη για την ΚΕΔΕ. Κατά την προσωπική σας άποψη, αυτή η αναμέτρηση θα έπρεπε να είναι πρωτίστως πολιτική ή αυτοδιοικητική;

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω επισκεφθεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας, έχω συνομιλήσει με Δημάρχους σε αστικές πόλεις, στην περιφέρεια, σε νησιά και σε ορεινές περιοχές. Διαπιστώνω, πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν πολλοί κομματικοί παράγοντες να μετατρέψουν τις εκλογές αυτές σε μία κομματική διαδικασία, τα προβλήματα των Δήμων είναι σύνθετα και συχνά κοινά και κατά συνέπεια το κριτήριο των στελεχών για την επιλογή τους στις 2 Μαρτίου, θα είναι αμιγώς αυτοδιοικητικό. Τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δήμων και των Πολιτών, όχι να ασκούν κυβερνητική ή αντικυβερνητική πολιτική.

«Ανάμεσα στους στόχους η κατάργηση του τέλους ταφής και των πολεοδομικών διατάξεων που προβλέπει ο νέος οικοδομικός κανονισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος - Η ΚΕΔΕ πρέπει να απαιτήσει τον σχεδιασμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης»

- Εφόσον τελικά επικρατήσει ο συνδυασμός σας, ποιοι θα πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι και οι προτεραιότητές ενόψει της νέας θητείας;


Έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα σημαντικά λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα. Πρέπει με παρέμβαση της ΚΕΔΕ να δοθεί βιώσιμη λύση στη διαχείριση των υδάτων από τους δήμους και να μην απολεσθεί αυτή η ζωτική για τις τοπικές κοινωνίες αρμοδιότητα. Παράλληλα, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δικαστική μάχη που ξεκίνησε η ΚΕΔΕ για την κατάργηση του άδικου τέλους ταφής που έχει επιβληθεί στους Δήμους, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες καθώς και η κατάργηση των πολεοδομικών διατάξεων που προβλέπει ο νέος οικοδομικός κανονισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος που δημιουργούν τεράστιους και απαράδεκτους κτηριακούς όγκους, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία των πόλεων μας.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ πρέπει να απαιτήσει τον σχεδιασμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά ζητήματα και την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων. Στη σύνταξη αυτή της μεταρρύθμισης πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετέχει ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως απλώς παρατηρητής των εξελίξεων.

Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ οφείλει να μην επιτρέψει καμία νομοθετική παρέμβαση που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, χωρίς τη συμμετοχή μας σε ουσιαστικό διάλογο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων της χώρας.

gkonstantelos3

- Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, έχετε επανειλημμένα αναφερθεί στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού θεσμικού πλαισίου. Σε ποια ζητήματα απαιτούνται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις;

Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι θεσμικά και αφορούν τη συνολική αλλαγή του τρόπου που η πολιτεία αντιλαμβάνεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα δεν λύνεται με διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά με την καθολική εφαρμογή του άρθρου 102 του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρει: Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

- Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές επανεκλεγήκατε Δήμαρχος στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Τι σημαίνει για εσάς η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό σας;

Το ποσοστό του 72% που έλαβε η παράταξης μας στις εκλογές του 2023 είναι μία μεγάλη ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας, καθώς είναι το ίδιο ποσοστό που συγκεντρώσαμε στις εκλογές του 2019. Η επανάληψη του ποσοστού είναι η έμπρακτη αποδοχή του έργου που έχουμε επιτελέσει στην πόλη τα τελευταία 9 χρόνια και παράλληλα δημιουργεί σημαντικό αίσθημα ευθύνης, για να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και την ίδια αποτελεσματικότητα τη δουλειά μας.

«Δηλώνω λάτρης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού»

- Εκτός από επιτυχημένος Δήμαρχος και αυτοδιοικητικός, συνεχίζετε παράλληλα να εργάζεστε ως πιλότος αεροσκαφών με χιλιάδες ωρών πτήσης στον αέρα. Γνωρίζοντας λοιπόν, πολύ καλά τη φράση «οι ουρανοί είναι δικοί μας», ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για το μέλλον;

Πράγματι, συνεχίζω να ασκώ το επάγγελμα του κυβερνήτη της πολιτικής αεροπορίας, δυστυχώς, έχοντας περιορίσει τις πτήσεις μου στο ελάχιστο απαιτούμενο για τη διατήρηση των πτυχίων μου. Δηλώνω λάτρης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και σκοπεύω να συνεχίσω να τον υπηρετώ στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και στα θεσμικά του όργανα εφόσον τα στελέχη του θεσμού ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου στις εκλογές της 2ας Μαρτίου.

gkonstantelos4

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

* Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος γεννήθηκε στη Βούλα τον Απρίλιο του 1967. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Γιάτση και έχουν τρία παιδιά (την Αθηνά, την Πέλλη και τον Δημήτρη). Γονείς του είναι ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος Αντιστράτηγος ε.α και η Αθηνά Κάρλου Κωνσταντέλλου.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από το Λύκειο της Βούλας το 1985. Εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Ακαδημία “FLIGHT SAFETY” των Η.Π.Α., από όπου έλαβε πτυχίο επαγγελματία χειριστή αεροσκαφών (1987). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜASTER) στη Διοίκηση Αερομεταφορών από το Πανεπιστήμιο “CITY” του Λονδίνου (1999). Είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D) στη Διοικητική Επιστήμη της Αμερικανικής Διεθνούς Σχολής Διοίκησης (INTERNATIONAL SCHOOL OF MANAGEMENT) (I.S.M) του Παρισιού.

Είναι απόφοιτος της 74ης Εκπαιδευτικής Σειράς με φυσική παρουσία της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) (2021-2022). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Στρατηγικές Σπουδές Ασφαλείας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (2021-2023).

Κατέχει Πτυχίο Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (1986) και βεβαίωση σπουδών (Certificate) στην Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων από το Πανεπιστήμιο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου (1999).

Από τον Ιανουάριο του 1988 έως τον Δεκέμβριο του 2009 εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ως Συγκυβερνήτης επί εννέα έτη και ως Κυβερνήτης επί δεκατρία έτη. Απεχώρησε μετά το κλείσιμο της εταιρίας το Δεκέμβριο του 2009 ως Κυβερνήτης-Εκπαιδευτής στα Βoeing 737-400. Στη συνέχεια απασχολήθηκε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το 2011 επανήλθε στα πτητικά του καθήκοντα συμμετέχοντας ως κυβερνήτης Boeing 737/300-400 στις επιχειρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) και στην μεταφορά των κυανόκρανων προς και από τις εμπόλεμες ζώνες του κόσμου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως Κυβερνήτης Boeing 737/800-900 στις Τουρκικές Αερογραμμές έως τον Δεκέμβριο του 2013. Από το 2013 έως το 2020 ήταν Κυβερνήτης σε FALCON 900/ DX EASy 2 και FALCON 7X πτήσεων μεταφοράς υψηλών προσώπων.

Διετέλεσε Μέλος, Ταμίας, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (Ε.Χ.Π.Α.) επί δεκαπέντε έτη, συμμετέχοντας επίσης επί έξι έτη και στη διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού συνταξιοδοτικού Ταμείου των πιλότων της Ο.Α. όπως επίσης και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιλότων Αερομεταφορών για τρία έτη (2004-2007).

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων διετέλεσε Πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Λυκείου Βούλας επί μία διετία (1983-84 και 1984-85). Ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βούλας 1990-94 και 2002-06, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΣ. 1990-94.

Εξελέγη για τρίτη φορά στις εκλογές του 2006 και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και Αναπληρωτής Δημάρχου από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2010.

Στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου του νέου τότε Καλλικρατικού Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και έλαβε το 45% της προτίμησης του τοπικού εκλογικού σώματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αναλαμβάνοντας και ασκώντας μέχρι και στις 31/8/2014 τα καθήκοντα του Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου (Αξιωματική Αντιπολίτευση).

Στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2014, ως επικεφαλής του συνδυασμού "Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη - Πόλη για να Ζεις", πήρε την πρώτη θέση και από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στις εκλογές του Μαϊου του 2019 εξελέγη εκ νέου Δήμαρχος για την περίοδο 2019-2023 από το πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 72,04%.

Εχει εκλεγεί από το 2019 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΠΕΔΑ. Εκπροσωπεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ σε 12 άλλες Εθνικές ή Περιφερειακές Επιτροπές. Είναι εκλεγμένος επίσης ως Αντιπρόεδρος από το 2020 στην Πολιτική Συμβουλευτικής Επιτροπή (Political Advisor Committee – PAC) του CIVITAS η οποία συμβουλεύει και μεταφέρει τις θέσεις των Ευρωπαϊκών πόλεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών σε θέματα έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας και μικροκινητικότητας των πόλεων. Ολοκληρώνει μεταπτυχιακό τίτλο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Αθηνών με θέμα: "Διαχείριση κινδύνων, κρίσεων και καταστροφών"


gkKonstantelos5


Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου: «Οι Έλληνες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, οξύτερα από αυτά του ευρωπαίου μέσου πολίτη»

Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου: «Οι Έλληνες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, οξύτερα από αυτά του ευρωπαίου μέσου πολίτη»

Γράφει η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου *, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 2019 – 2023, Ευρωβουλευτής 1999-2014 & Αντιπρόεδρος του Εωρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007- 2012.
 

Η κ.Κράτσα, με άρθρο της στα «Π», υπογραμμίζει τη σημασία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας, θα πρέπει να μελετηθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προοπτικές σε κάθε Περιφέρεια στοχευμένα.  

rodi kratsa 2

 
Η Ελλάδα βρίσκεται σίγουρα σε περίοδο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για μια καλύτερη και δικαιότερη λειτουργία του κράτους και των σχέσεών του με τους πολίτες, όπως και της αγοράς εργασίας και των ευκαιριών ατομικής προόδου.

Στην πορεία αυτή είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες, οξύτερα από αυτά του μέσου ευρωπαίου πολίτη, για να επιτύχουμε την σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πορεία ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από ΕΛΣΤΑΤ, EUROSTATκαι Κομισιόν:

- 26, 3% είναι το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., με ευρωπαϊκό μέσο όρο 21, 6% .
- 9% μη εκπληρούμενες δαπάνες περίθαλψης, λόγω οικονομικών αιτίων, δηλώνουν οι Έλληνες  έναντι του 2, 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
- 4 στους 5 Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούνται φτωχοί, έναντι λιγότερο από 1 στους 3 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
- Στις τελευταίες θέσεις όλων των δεικτών για την ισότητα των φύλων (εργασία, δημόσια ζωή κ.λ.π.) βρίσκεται η Ελλάδα.
- Και άλλα συναφή ευρήματα.

Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας μας πρέπει να μελετηθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και προοπτικές σε κάθε Περιφέρεια στοχευμένα. 

Και γι΄αυτό η Περιφέρειά μας υλοποιεί το σημαντικό έργο του  Παρατηρητηρίου της Κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-20 προϋπολογισμού ύψους 450.000 ευρώ,  με στόχο την μελέτη και την χαρτογράφηση αναφορικά με τα κοινωνικά  ζητήματα και τα εργαλεία παρέμβασης.

Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά  και ιδιαίτερες προκλήσεις το καθένα, ως προς τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, ως προς τα οφέλη του τουρισμού, τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και τον πράσινο μετασχηματισμό. 

Καμία πολιτική δεν είναι αποτελεσματική, αν δεν βασίζεται σε επιστημονική μελέτη και έρευνα και γεωγραφική αποτύπωση, 

Τίποτε δεν πρέπει πλέον να γίνεται τυχαία η τυφλά, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ατομική ευημερία, κοινωνική συνοχή στον τόπο μας και την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

rodi kratsa 3

* Η Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου είναι Ελληνίδα κοινωνιολόγος, πολιτικός και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έως και τις 31/12/2023.
Στο παρελθόν, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
Η Ρόδη Κράτσα γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1952, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία). Ακολούθως, πραγματοποιήσε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Το 1998, η Ρόδη Κράτσα εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη ΝΔ. Για σειρά ετών, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Η Ρόδη Κράτσα είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης – Βραβείο “Γυναίκες της Ευρώπης” (AIPFE).
Εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) το 1999, συμμετέχοντας στις Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις Ίσες Ευκαιρίες αλλά και στις Αντιπροσωπείες συvεργασίας και σχέσεων με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το 2004, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα, συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική αυτή περίοδο στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Μεταφορών και Τουρισμού, Ελέγχου των Προϋπολογισμών αλλά και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Μάλιστα, το 2007 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση την οποία διατήρησε έως το 2009.
Στις Ευρωεκλογές του 2009, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα δύο επόμενα χρόνια. Παράλληλα συμμετείχε στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής αλλά και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις χώρες της Mercosur και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, τις πρώτες που πραγματοποιούνται με σταυρό προτίμησης, ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής (η μόνη που ήταν ήδη ευρωβουλευτής της ΝΔ στην απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί συγκεντρώνοντας 110.664 σταυρούς προτίμησης και τερματίζοντας 8η μεταξύ των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ.
Στις 26 Ιουνίου 2014, με απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
Στις 2 Ιουνίου 2019 εξελέγη περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Από το 1982 η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου είναι παντρεμένη με τον βουλευτή και μετέπειτα υπουργό της ΝΔ, Απόστολο Κράτσα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, το Γιώργο, και την Κωνστάντια.

rodi kratsa 4

 

Γιάννης Καλαφατέλης: «Με έργα 127 εκ.€ και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, είμαστε η πιο σοβαρή και αξιόπιστη επιλογή για το Δήμο Διονύσου»

Γιάννης Καλαφατέλης: «Με έργα 127 εκ.€ και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, είμαστε η πιο σοβαρή και αξιόπιστη επιλογή για το Δήμο Διονύσου»

Γράφει ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης*

Όταν ανέλαβα την ευθύνη διοίκησης του Δήμου Διονύσου την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, ένα από τα δομικά προβλήματα που εγώ και οι συνεργάτες μου είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τη χρόνια έλλειψη βασικών υποδομών, ήταν η παντελής ανυπαρξία ώριμων μελετών. Οι μελέτες είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τους Δήμους και τη λειτουργία τους και αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την υλοποίηση έργου.

Εμείς αναγκαστικά έπρεπε να ξεκινήσουμε σχεδόν από το μηδέν, να σηκώσουμε τα μανίκια και να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, προκειμένου να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο.

Τρέξαμε και «μαραθώνιο» αλλά και… «κατοστάρι» ταυτόχρονα

Κι αυτό ακριβώς κάναμε. Τρέξαμε και «μαραθώνιο» αλλά και… «κατοστάρι» ταυτόχρονα, και μέσα από πολύ σκληρή δουλειά και χωρίς να πάρουμε ανάσα, μπορέσαμε με τη βοήθεια και των εργαζομένων, να εξασφαλίσουμε συνολικά 127 εκ. € έργων και μελετών, ποσό που κατά το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από χρηματοδοτήσεις.

Το γεγονός αυτό είναι μία σημαντική επιτυχία, καθώς συντελέστηκε μέσα στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας του Covid 19, της ενεργειακής κρίσης αλλά και των φυσικών καταστροφών («Μήδεια») και πυρκαγιών που δυστυχώς έπληξαν το Δήμο μας και αναπόφευκτα μας καθυστέρησαν.

Τα 127 εκ. € μεταφράζονται σε 3 νέα βιοκλιματικά σχολεία και ενεργειακές αναβαθμίσεις, σε εκσυγχρονισμό του στόλου μας με 19 νέα οχήματα και μηχανήματα, σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, σε έργα αποχέτευσης ακαθάρτων, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, σε υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων 160 χλμ, σε εμβληματικές αναπλάσεις, σε νέα ταρτάν στίβου και αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρα πολλά ακόμη έργα που υλοποιήθηκαν, ή είναι σε εξέλιξη, ή σύντομα θα ξεκινήσουν.

Και βέβαια έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο στην κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, την παιδεία, τη φιλοζωία και τον πολιτισμό.

Πρωτοποριακό «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» για «έξυπνη πόλη»


Αναφέρω ακόμη το νέο πρωτοποριακό «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» που δημιουργήσαμε, με το οποίο φιλοδοξούμε σταδιακά να αναβαθμίσουμε την πολιτική προστασία, την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής του Δήμου. Ήδη το «ΚΕΛ» έχει συνδεθεί με 5 smart εφαρμογές, ενώ θα υπάρχει συνέχεια μέσα από το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που εξασφαλίσαμε, προκειμένου ο Διόνυσος να γίνει μία «έξυπνη πόλη» χρήσιμη για τους πολίτες του.

5 GK
"Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας" Δήμου Διονύσου

Η βασική δέσμευση και το στοίχημα της επόμενης θητείας


Για την επόμενη θητεία η βασική δέσμευση και το στοίχημά μας είναι να βελτιώσουμε ριζικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Έχουμε πλέον την εμπειρία και τη γνώση όλων των ζητημάτων, έτσι ώστε να αποφύγουμε ακόμη και κάποια λάθη που κάναμε.

Η καθημερινότητα και τα απορρίμματα, η αποχέτευση, το χωροταξικό ζήτημα, η δημοτική περιουσία, η εξασφάλιση νέου αμαξοστασίου και δημαρχείου θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Το πρόγραμμα και το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο και μας καθιστά την πιο σοβαρή και αξιόπιστη επιλογή για το Δήμο Διονύσου.

Σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Διονύσου, δεν θα πρέπει να υπάρχουν διλήμματα και ψευδαισθήσεις.

Υπάρχει μία ασφαλής επιλογή. Και ένας μόνο δρόμος, αυτός της σκληρής δουλειάς και της υπευθυνότητας.

Εμείς λέμε ότι μαζί με τους πολίτες μπορούμε να αλλάξουμε το Διόνυσο.

Να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να δίνουμε αξία στο Δήμο μας, για εμάς και τα παιδιά μας.

 

* Ο Γιάννης Καλαφατέλης είναι Δήμαρχος Διονύσου (2019-2023) και εκ νέου υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023, για την περίοδο 2024-2028, με το συνδυασμό «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο».

2 GK
Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου

3 GK
Νέος λειοτεμαχιστής για την επεξεργασία και τον τεμαχισμό ογκωδών απορριμμάτων και φυτικών καταλοίπων


4 GK
Θεμέλιος Λίθος στο νέο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου

6 GK

Νίκος Μπάμπαλος: «Το Ηράκλειο έχει γίνει πλέον πόλη που αξίζει να ζεις. Μεγαλύτερα επιτεύγματά μας η απόκτηση του Κτήματος Φιξ και η βελτίωση της καθημερινότητας»

Νίκος Μπάμπαλος: «Το Ηράκλειο έχει γίνει πλέον πόλη που αξίζει να ζεις. Μεγαλύτερα επιτεύγματά μας η απόκτηση του Κτήματος Φιξ και η βελτίωση της καθημερινότητας»

O Νίκος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και εκ νέου υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές, μιλάει στα «Π» για την πόλη του αλλά και για αυτά που έχει πετύχει την τελευταία τετραετία. Για το Κτήμα Φιξ, έκτασης 28 στρεμμάτων, που απέκτησε ο Δήμος μετά από 40 χρόνια άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την πρόοδο στην αποκομιδή των απορριμμμάτων μέσω της ανακύκλωσης, αλλά και για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που είναι πλέον «γερασμένο» καθώς δεν έχει ανανεωθεί επί πολλά χρόνια. Στη συνέντευξή του μιλάει ακόμη για τις επιδιώξεις του την επόμενη πενταετία, εφόσον εκλεγεί, ενώ παραδέχεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής υστερεί στο πολεοδομικό μαζί και με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, λόγω της άναρχης δόμησης στην οποία αναλώθηκαν οι περασμένες γενιές...

- Το σύνολο των Δημάρχων της χώρας χαρακτηρίζουν την παρούσα θητεία ως μία από τις πιο δύσκολες που έχουν υπάρξει, λόγω πανδημίας, φυσικών καταστροφών και αλλά και οικονομικής- ενεργειακής κρίσης. Ασπάζεστε αυτή την άποψη, και αν ναι, σε ποιο βαθμό αυτό επηρέασε τη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής;

Θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω το κλίμα της ερώτησης καθώς είμαι φύση άνθρωπος που θέλει να πορεύεται θετικά, προσπαθώ δε να το εφαρμόζω και στην διακυβέρνηση του Δήμου. Δηλαδή, να μην κοιτάω μόνο το πρόβλημα αλλά να προσπαθώ να βρω τη λύση.

Όντως περάσαμε μια παρατεταμένα δύσκολη περίοδο: πρώτα η οικονομική κρίση, μετά η πανδημία, έπειτα η ενεργειακή κρίση κτλ. Εάν είναι κάτι το θετικό που άφησε όλη αυτή η περιπέτεια είναι πως ανάγκασε τους δήμους, όχι μόνο το δικό μας, να εξελίξουν τις υπηρεσίες τους και να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία.

taprosopa 2
Κτήμα Φιξ, μετά την απόκτησή του από τον Δήμο, πόλος έλξης για όλη την πόλη

"Είμαστε ο μόνος Δήμος που δίνει επίδομα 1000 ευρώ στους κατοίκους της πόλης μας στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού"

Για παράδειγμα εμείς τονώσαμε τις κοινωνικές μας δομές. Θεσπίσαμε νέα επιδόματα. Θυμίζω είμαστε ο πρώτος, και ίσως ακόμα ο μόνος, δήμος στην Ελλάδα που έδωσε και δίνει επίδομα 1000 ευρώ στους κατοίκους της πόλης μας στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, με εισοδηματικά βέβαια κριτήρια. Και χαίρομαι που βλέπω υποψήφιους δήμαρχους ανά τη χώρα που το έχουν βάλει στα σημερινά προεκλογικά τους προγράμματα. Ανοίξαμε τον δρόμο για μια κοινωνική παροχή που δεν υπήρχε και μπορεί να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια και να δώσει ένα κίνητρο – απάντηση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Επίσης, μολονότι εμείς είχαμε ήδη φτιάξει μια αξιοπρεπής υποδομή, εξελίξαμε την εξυπηρέτηση του πολίτη με ηλεκτρονικά μέσα, με ραντεβού, με ανταπόκριση στο σπίτι εκεί που υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας.
Στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, μάθαμε από τα παραδείγματα άλλων και φτιάξαμε ένα μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που τα τελευταία χρόνια ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να μην αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα από την οποιαδήποτε κακοκαιρία.

Άρα λοιπόν, το ζήτημα είναι να βρίσκεις λύσεις, να προσαρμόζεσαι με κάθε δυσκολία και έτσι να δημιουργείς δομές και υπηρεσίες που θα απαντάνε σε παρόμοια θέματα του μέλλοντος.

- Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά τι έχετε πετύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και που θα θέλατε να τα έχετε πάει καλύτερα;

Με μια λέξη θα σας αναφέρω το σημαντικότερο που, θεωρώ, έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε και είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται οι δημότες: καθημερινότητα. Η συνεχής και αδιάκοπη δουλειά για την πόλη μας, το μεγάλο μας σπίτι όπως μου αρέσει να αποκαλώ το Ηράκλειο.

Από το 2014 είναι η δική μας δημοτική αρχή που ασχολήθηκε σοβαρά και εντατικά με την καθημερινότητα των δημοτών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, πραγματοποιώντας έργα, μικρά και μεγάλα, σε όλες τις γειτονιές, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας αυτά που στο παρελθόν φάνταζαν ακατόρθωτα.

Έχουμε μια πόλη καθαρή, που συνεχώς βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια και το οδικό της δίκτυο, που φτιάχνουμε πλατείες, που προσθέτουμε πράσινο, που δημιουργούμε πεζόδρομους, που αυξάνουμε τους αθλητικούς χώρους, που ανακαινίζουμε τις παιδικές χαρές, που την φωτίζουμε όλο και περισσότερο. Απλά δηλαδή πράγματα που όμως τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας.

Βεβαίως υπάρχουν και τα μεγάλα: οι ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων της πόλης, η δημιουργία νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, η κατασκευή ακόμα ενός πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα είναι για τη νεολαία, στο πάρκο της οδού Πεύκων, ο εκσυγχρονισμός της καθαριότητας και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, η αστική ανάπλαση με τη δημιουργία μεγάλου δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με βιοκλιματικά υλικά για να βοηθήσουμε στο μικροκλίμα της πόλης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι συνεχόμενες μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τόσα άλλα.

Και φυσικά, το μεγαλύτερο επίτευγμά μας μέσα σε αυτή την 4ετία. Η απόκτηση του Κτήματος Φιξ, του μεγαλύτερου πάρκου της πόλης μας, αυτά τα 28 στρέμματα πρασίνου και αναψυχής που, μετά από 40 χρόνια άκαρπων προσπαθειών και υποσχέσεων, εμείς καταφέραμε να το πάρει ο Δήμος, να ανήκει στους δημότες και τις μελλοντικές γενιές.

taprosopa 3

Αστική ανάπλαση με ριζικό λίφτινγκ σε πλατείες και πάρκα της πόλης

"Ο πολίτης νοιάζεται πρώτα και κύρια για την καθημερινότητά του"

- Ως Δήμαρχος έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες. Ποια είναι τα προβλήματα που οι ίδιοι ιεραρχούν ως πιο σημαντικά;Κι επίσης η δική τους ιεράρχηση ταυτίζεται με τις προτεραιότητες της δικής σας Δημοτικής Αρχής;

Είναι ακριβώς αυτό που σας ανέλυσα και παραπάνω. Ο πολίτης νοιάζεται πρώτα και κύρια για την καθημερινότητά του. Ξεκινάει από το τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του, επεκτείνετε ακριβώς έξω από την πόρτα του και περνάει στις γενικές υποδομές της πόλης του.

Είναι το πεζοδρόμιό του καθαρό; Έχει ένα καλό πεζοδρόμιο να περπατήσει; Δρόμο ασφαλή και λειτουργικό για να μετακινηθεί με το όχημά του; Ελεύθερους χώρους όπως πλατείες, πάρκα και παιδικές χαρές για την αναψυχή του; Και βέβαια έναν Δήμο που να του προσφέρει αθλητικά, καλλιτεχνικά προγράμματα και στήριξη για τους πιο αδύναμους.

Θεωρώ ότι έχουμε απλώσει τις δράσεις, τα έργα και τις υπηρεσίες μας σε όλο το φάσμα των παραπάνω, για αυτό και το Ηράκλειο έχει γίνει πλέον πόλη που αξίζει να ζεις.

Και αυτό δεν το αναφέρω ως ένα προεκλογικό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας υπάρχει μια μεγάλη άνθηση στην κατασκευή κατοικιών που όμοιά της είχαμε να δούμε από τον περασμένο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι το Ηράκλειο έχει πια τη φήμη ενός καλού Δήμου, μιας πόλης που αποτελεί πόλο έλξης για να έρθει να μείνει εδώ μια οικογένεια.

"Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την εκχώρηση… επιπλέον προσωπικού και μετά μιλάμε για αρμοδιότητες. Πραγματικά από την έλλειψη εργαζομένων ασφυκτιούμε..."

- Ορισμένοι συνάδελφοί σας από άλλους Δήμους κάνουν λόγο για την ανάγκη εκχώρησης νέων αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Εσείς είστε πεπεισμένος ότι χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Δήμων και των Περιφερειών, και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από την εκχώρηση… επιπλέον προσωπικού και μετά μιλάμε για αρμοδιότητες. Πραγματικά από την έλλειψη εργαζομένων ασφυκτιούμε.

Υπολογίστε ότι από το 2010 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους έχουν παγώσει, πλην ελάχιστων, με το σταγονόμετρο, εξαιρέσεων. Η μόνη ενίσχυση που έχουμε είναι με τους ολιγόμηνους συμβασιούχους ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ που και αυτά έχουν το πολύ 8 μήνες διάρκεια.

Το μόνιμο προσωπικό μας, όχι μόνο είναι λίγο, είναι και πλέον «γερασμένο» αφού έχει να ανανεωθεί τόσα χρόνια. Ξέρετε ότι στο Ηράκλειο έχουμε μόνο 8 μόνιμους οδοκαθαριστές για όλη την πόλη; Ότι άνθρωποι μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας αναγκάζονται να δουλεύουν στα απορριμματοφόρα, επιβαρύνοντας το σώμα τους, επειδή δεν υπάρχει άλλο προσωπικό.

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα ενίσχυση και ανανέωση. Τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπου ο δημότης πληρώνει απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, είναι παράλογο σε ένα δήμο που έχει τη δυνατότητα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, να μην του επιτρέπεται…

- Έχετε συμπληρώσει δύο θητείες και διεκδικείτε μια τρίτη. Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να πείσουντους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας;

Όλα όσα έχουμε αναφέρει έως τώρα. Κυρίως όμως αυτή καθ’ αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε καλλιεργήσει και εδραιώσει ανάμεσα στη δημοτική μας αρχή και τους συνδημότες μας.

Ο Ηρακλειώτης και η Ηρακλειώτισσα ξέρει ότι το πρόβλημα, το αίτημα που θα υποβάλλει στον Δήμο θα τύχει φροντίδας. Εάν μπορούμε να δώσουμε λύση θα το κάνουμε και μάλιστα στο συντομότερο δυνατό. Εάν δεν μπορούμε ή δεν γίνεται θα εξηγήσουμε για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αδιαφορήσουμε.

Είμαστε εκείνοι που ξέρουν την πόλη, τα προβλήματά της και τις λύσεις τους. Είμαστε η δημοτική αρχή που μπορεί να κάνει αυτά που για άλλους φάνταζαν ακατόρθωτα. Σας μίλησα για το Κτήμα Φιξ: άπιαστο όνειρο για όσους πέρασαν από τον Δήμο. Εμείς κάναμε το όνειρο πράξη.

taprosopa 4
Ανάπλαση σε δρόμους του Ηρακλείου με νέα βιοκλιματικά υλικά


Οι πόλεις μας έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε επίπεδο υποδομών αλλά και υπηρεσιών. Στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, τα σκουπίδια είναι το βράδυ έξω στους δρόμους σχηματίζοντας σωρούς

- Σε σύγκριση με αρκετούς ευρωπαϊκούς Δήμους, οι δικές μας πόλεις, συμπεριλαμβανομένων όσων ανήκουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υστερούν κατά κανόνα τόσο σε υποδομές, όσο και σε καλαισθησία. Εφόσον επανεκλεγείτε, ποιο είναι το όραμά σας για το Νέο Ηράκλειο της επόμενης πενταετίας;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Οι πόλεις μας έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε επίπεδο υποδομών αλλά και υπηρεσιών. Για παράδειγμα στην καθαριότητα. Εάν επισκεφθείτε την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, θα δείτε ότι τα σκουπίδια είναι το βράδυ έξω στους δρόμους σχηματίζοντας σωρούς. Ελάτε και στο Ηράκλειο. Με την Ανακύκλωση που προωθούμε, τα σύγχρονα μέσα των έξυπνων, υπόγειων κάδων και την καθημερινή αποκομιδή εικόνες με σκουπίδια στους δρόμους υπάρχουν στη λήθη του παρελθόντος.

Η αλήθεια είναι ότι υστερούμε στο πολεοδομικό. Ιδίως το λεκανοπέδιο, όταν είχε πληθώρα ελεύθερων χώρων και μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός, οι περασμένες γενιές από τις δικές μας αναλώθηκαν στην αλόγιστη και άναρχη δόμηση. Αποτέλεσμα τούτου, εμείς πλέον στη σύγχρονη εποχή να πρέπει να διαχειριστούμε εξαιρετικά δύσκολες εξισώσεις όπως, για παράδειγμα, πως να μεγαλώσεις τα πεζοδρόμια σε μια ήδη δομημένη περιοχή…

Παρόλα αυτά, όπως σας είπα, θέλουμε να βρίσκουμε λύσεις και όχι να μένουμε στο πρόβλημα. Για αυτό και από την πρώτη μας κιόλας θητεία έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία αύξησης των ελεύθερων χώρων με αγορά και απαλλοτριώσεις κάθε πρόσφορης έκτασης. Δεν αναφέρομαι μόνο στο Κτήμα Φιξ αλλά και σε ένα σύνολο εκτάσεων περί τα 5 στρέμματα ανά την πόλη που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτά λοιπόν, στο Ηράκλειο της επόμενης πενταετίας θα γίνουν νέες πλατείες, νέα πάρκα, νέες παιδικές χαρές, νέοι χώροι άθλησης και πολιτισμού για τη σημερινή γενιά αλλά και τα παιδιά μας.

Το Ηράκλειο θα γίνει ακόμα περισσότερο πόλη που αξίζει να ζεις, η πόλη που αγαπάμε.

taprosopa 5

Έργα καθημερινότητας με ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρόμια


taprosopa 6

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στα «Π»: «Από τη χρεοκοπία των 12 εκ. στο τεχνικό πρόγραμμα - μαμούθ 102 εκ. ευρώ»

Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στα «Π»: «Από τη χρεοκοπία των 12 εκ. στο τεχνικό πρόγραμμα - μαμούθ 102 εκ. ευρώ»

Γράφει ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης*

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που παραλάβαμε τα κλειδιά του Δήμου Ωρωπού βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και δώσαμε μία υπόσχεση στους πολίτες:

Να αλλάξουμε το Δήμο Ωρωπού.

Παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα και χρέος 12.000.000 Ευρώ σηκώσαμε μανίκια και νυχθημερόν εργαστήκαμε ώστε να βάλουμε τις βάσεις για ένα Δήμο σύγχρονο, φιλικό και φιλόξενο, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και ειδικά στα παιδιά μας.

Γνωρίζαμε πως μέσα σε 4 χρόνια έπρεπε να δώσουμε λύσεις σε αιτήματα και εκκρεμείς υποθέσεις δεκαετιών, πως έπρεπε να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία του Δήμου απέναντι στους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της αγοράς, τους φορείς και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η έλευση της πανδημίας, η καραντίνα των πολιτών και των υπηρεσιών, η ενεργειακή και οικονομική κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία στάθηκαν τροχοπέδη στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Φρέναραν τους ρυθμούς ανάπτυξης, άνοιξαν απρόβλεπτα μέτωπα αλλά από κανέναν στη Δημοτική Αρχή δε χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι.

Αντίθετα, με πρωτοβουλίες, πρόγραμμα, σύσσωμη τη Δημοτική Αρχή, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου, τα στελέχη, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους δραστήριους πολίτες σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και αφοσιωθήκαμε πιστά στο όραμα για να Αλλάξουμε τον Ωρωπό.

Στο δρόμο αυτό δεν περίσσευε κανείς. Δε χωρούσαν ψέματα, φρούδες υποσχέσεις και προεκλογικές κορώνες. Δεν ανεβάσαμε τόνους. Συνεργαστήκαμε με μέρος της αντιπολίτευσης όπου μας δόθηκε η ευκαιρία.

Μιλήσαμε για πρώτη φορά για ενότητα και συνεργασίες και κάναμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις του τόπου ώστε να βγουν μπροστά και να συμπορευτούμε.

Σήμερα ο Δήμος Ωρωπού έχει βρει το δρόμο του και την ηρεμία του. Έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και δυναμικής ανάπτυξης διεκδικώντας αυτά που στερήθηκε για δεκαετίες. Διεκδικεί κονδύλια και επενδύσεις για έργα υποδομής που άλλοι Δήμοι έχουν τακτοποιήσει εδώ και χρόνια.

Ο Δήμος Ωρωπού Αλλάζει...

Όχι με λόγια και υποσχέσεις αλλά με τεχνικό πρόγραμμα ρεκόρ 102.177.827,95 €.

Είναι μόνο η αρχή για μία σειρά νέων μεγάλων έργων και πρωτοποριακών προτάσεων, που με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα, την υποστήριξη των εμπλεκόμενων υπουργείων και των μεγάλων ευεργετών μας, θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν. Είναι όσα σχεδιάζουμε νυχθημερόν και θα περιέχονται στο νέο πρόγραμμά μας με τη βασική προϋπόθεση πως θα πορευτούμε όλοι μαζί για μία δεύτερη θητεία γεμάτη δημιουργία, όραμα και ελπίδα.

Ο Δήμος Ωρωπού Αλλάζει...

ΣυνεχίΖουμε Μαζί

* Ο Γιώργος Γιασημάκης είναι Δήμαρχος Ωρωπού (2019-2023) και εκ νέου υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023 για την περίοδο 2024-2028 

g giasimakis 2

Το σχέδιο Αναπλασης των Φυλακών Ωρωπού και η μετατροπή του σε χώρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού

g giasimakis 3

Η Ανάπλαση της Σκάλας του Ωρωπού κιαι των Νέων Παλατίων

g giasimakis 4

Γιάννης Σγουρός στα «Π»: «Πρώτο μας μέλημα είναι να αισθανθεί ασφαλής ο Πολίτης και να γίνει η Περιφέρεια Αττικής πρότυπο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»

Γιάννης Σγουρός στα «Π»: «Πρώτο μας μέλημα είναι να αισθανθεί ασφαλής ο Πολίτης και να γίνει η Περιφέρεια Αττικής πρότυπο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»

Ο Γιάννης Σγουρός έχει διανύσει μία επιτυχημένη πορεία τόσο στην αυτοδιοίκηση, ως Περιφερειάρχης Αττικής τη χρονική περίοδο 2010 - 2014 και στη συνέχεια ως Περιφερειακός Σύμβουλος, όσο και στον χώρο του αθλητισμού. Αρχικά ως καλαθοσφαιριστής, προπονητής και παράγοντας αθλητικών συλλόγων και στη συνέχεια καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις, όπως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Μέλος των Ομοσπονδιών Άρσης Βαρών σε ελληνικό και ευρωπαίκό επίπεδο, ισόβιος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 διεκδικεί και πάλι τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, ως επικεφαλής του συνδυασμού "ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"
Με αποκλειστικό άρθρο του στα "Π" εξηγεί τις βασικές προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί. 

Γράφει ο Γιάννης Σγουρός 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ 2

Η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται διοίκηση με γνώση και όραμα

Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η διοίκηση του απερχόμενου Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις στα καίρια προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιούργησε ακόμα περισσότερα. Εδώ και τέσσερα χρόνια παρακολουθούμε τη διαχείριση του χάους. Η Περιφέρεια έχει μετατραπεί σε κλειστό κλαμπ για λίγους, έργα χρονίζουν, ανακοινώνονται ξανά και ξανά, ημερομηνίες παράδοσης τους πηγαίνουν διαρκώς προς τα πίσω. Το μόνο που αυξάνεται συνεχώς είναι οι δαπάνες. Οι πολίτες πλέον ξέρουν. Γνωρίζουν ποιος μπορεί να αλλάξει την εικόνα, να κάνει έργο και να επαναφέρει την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Η παράταξη μας «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗ» είναι η μόνη παράταξη με συνεχή παρουσία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση για είκοσι χρόνια. Από όποια θέση και αν μας κατέταξε ο λαός προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι όχι αρεστοί. Ποτέ δεν υποκύψαμε σε συμφέροντα και πάντα ενεργούσαμε έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον της Περιφέρειας και των κατοίκων της. Είμαστε η παράταξη που έχει τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση και την αποτελεσματικότητα για να αλλάξουμε την εικόνα της Αττικής.

Το όραμα μας για την Περιφέρεια είναι ρεαλιστικό και οι δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες της Αττικής έχουν στόχο να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες ζωής όλων μας. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και ποικίλα. Χρειάζονται ιεράρχηση και σχέδιο για να αντιμετωπιστούν. Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει ξανά η Περιφέρεια Αττικής πρότυπο στους τομείς της πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Οι πρόσφατες καταστροφές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο πολίτης επιβάλλεται να αισθανθεί πάλι ασφαλής στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στο δρόμο, στη φύση.

Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια οικονομικά ανθεκτική στις δυσκολίες που δημιουργεί για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση. Προωθούμε την «Ενεργειακή Δημοκρατία», οργανώνοντας Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, ευρεία προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα δημοσίων κτιρίων αλλά και πολυκατοικιών προς όφελος των νοικοκυριών. Συνδέουμε τη ποιότητα ζωής των πολιτών με την επίλυση του κυκλοφοριακού. Δημιουργούμε πρότυπο κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας, αυξάνουμε τους κοινόχρηστους χώρους και εκπονούμε το σχεδιασμό για αύξηση της προσβασιμότητας και του αστικού πρασίνου.

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μείζον ζήτημα για την επόμενη μέρα. Επανεκκινούμε και ολοκληρώνουμε τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Προωθούμε την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων, με «Πράσινα Σημεία» διαλογής στην πηγή και σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας – με διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, χωρίς καύση και βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής. Ενισχύουμε τις υπηρεσίες περιβάλλοντος με νέο σύγχρονο εργαστήριο και πιστοποιημένες δομές προκειμένου να καταπολεμηθούν μέσω εκτεταμένων ελέγχων η ηχορύπανση, η θαλάσσια ρύπανση, η παράνομη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων σε μη εγκεκριμένους χώρους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και να γίνει πράξη η σωστή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα μας για το παρόν και το μέλλον της Αττικής έχει η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Διασώζουμε, συντηρούμε και αναδεικνύουμε ιστορικά μνημεία, δημιουργούμε αρχαιολογικές διαδρομές και νέες υποδομές για τον σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη, κάνοντας πράξη τη σύνδεση αυτή.

Το πρόγραμμα μας για την Αττική δεν μπορεί φυσικά να χωρέσει σε ένα άρθρο. Τα προβλήματα είναι πολλά, η περίοδος που πέρασε τα μεγάλωσε, τα επέτεινε και δημιούργησε νέα. Η «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» στοχεύει με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρόν της δίπλα μας και τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, να φέρει την αναγέννηση και την επανεκκίνηση στην Περιφέρεια. Στις εκλογές του Οκτωβρίου καλούμαστε να ψηφίσουμε για το τόπο μας, όχι για το κόμμα μας. Καλούμαστε να εκλέξουμε τους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και να οδηγήσουν την Αττική με ασφάλεια στο μέλλον. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη γνώση, το όραμα και την συνέπεια λόγων και έργων. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ 3

Γιώργος Ιωακειμίδης: «Θα μπορούσα να εκλεγώ Βουλευτής αλλά αγαπώ την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι για τη συμμετοχή των Δήμων στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών»

Γιώργος Ιωακειμίδης: «Θα μπορούσα να εκλεγώ Βουλευτής αλλά αγαπώ την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι για τη συμμετοχή των Δήμων στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών»

Την πρώτη του εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, μετά την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης», παραχώρησε στα «Π» και τον Πέτρο Πετρόπουλο ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και μακροβιότερος Δήμαρχος του Λεκανοπεδίου Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο κ.Ιωακειμίδης είναι ένα από τα πλέον έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη της χώρας, έχοντας 29 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη. Πέρα από την πολύχρονη ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση, διακρίνεται και για την επιστημονική του κατάρτιση ως Πολιτικός Μηχανικός και διδάσκων στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Ο Γιώργος Ιωακειμίδης εξηγεί γιατί θα διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και υπογραμμίζει ότι η ταυτότητα του συνδυασμού του θα είναι μόνο αυτοδιοικητική και όχι κομματική. Αναφερόμενος στη διοίκηση του σημερινού Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, υποστηρίζει ότι υποσχέθηκε σε πολλούς Δήμους της Αττικής πολλά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ακόμη δηλώνει αισιόδοξος για την εκλογή του και εξηγεί ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση και ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων καθώς και σε ψηφιοποίηση και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης

Διαβάστε ένα σύντομο Βιογραφικό και την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε o Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής:

gioakeimidis 2

Ποιος είναι ο Γιώργος Ιωακειμίδης

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης κατάγεται από τον Πόντο και γεννήθηκε στον Πειραιά. Αφού αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Εργάστηκε για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια στον ιδιωτικό τομέα διατηρώντας Τεχνικό Γραφείο Μελετών με ιδιαίτερη ενασχόληση σε θέματα δυναμικής και αντισεισμικών.

Παράλληλα ανέπτυξε σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης στην Έδρα Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ ενώ από το 1981 έως το 1994, δίδασκε ανελλιπώς στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής «Αντισεισμικής Μηχανικής» του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος καθώς και της Εθνικής Αντιπροσωπείας του προγράμματος UNESCO/UNDP με θέμα: «Μείωση σεισμικού κινδύνου στα Βαλκάνια». Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1999 μετέβη στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό με ομάδα ειδικών για την υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα Αντισεισμικής Προστασίας και Αυτοδιοίκησης.

Προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Υπήρξε μέλος του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα της ΔΗΜΑΡ.

Το 1982 κατέβηκε για πρώτη φορά στις Δημοτικές Εκλογές και εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το 1994 μέχρι και σήμερα, 29 χρόνια μετά, εκλεγόταν συνεχόμενα Δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη και στη συνέχεια Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, πετυχαίνοντας μάλιστα εντυπωσιακά ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις- τέσσερεις φορές έχει εκλεγεί από τον Α’ γύρο με ποσοστά μεγαλύτερα από 60%.

Διετέλεσε για περισσότερα από 20 χρόνια Πρόεδρος και μέλος όλων σχεδόν των επιτροπών της ΚΕΔΕ και των Διοικητικών Συμβουλίων της, της ΕΕΤΑΑ και του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Για περισσότερα από 20 χρόνια είναι συνεχώς μέλος της 5μελούς Εθνικής αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην Ένωση Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CERM) και στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (C.L.R.A.E.) του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνος για την Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων.

gioakeimidis 3

«Θα μπορούσα να έχω εκλεγεί Βουλευτής αλλά δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου… Διεκδικώ το ρόλο του Περιφερειάρχη Αττικής με διάθεση προσφοράς, αγώνα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε»

- Κε Ιωακειμίδη, κατά γενική ομολογία είστε ένας από τους μακροβιότερους και πλέον επιτυχημένους Δημάρχους όχι μόνο της Αττικής αλλά και της χώρας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αφήσετε την ασφάλεια του δημαρχιακού θώκου στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη και να είστε υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, απέναντι σε έναν ομολογουμένως πολύ δύσκολο αντίπαλο, τον Γιώργο Πατούλη, τη στιγμή που εύκολα θα μπορούσατε να έχετε εκλεγεί Βουλευτής;

Υπηρετώ περισσότερα από 30 χρόνια την αυτοδιοίκηση. Σαν δήμαρχος Ρέντη και Νίκαιας, αλλά και σαν πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Σε αυτά τα 30 χρόνια των μεγάλων αλλαγών, δυο πράγματα έμειναν σε μένα αμετάβλητα: η απαίτηση για δικαιοσύνη και η ανάγκη για συνεργασία. Με αυτά πορεύτηκα κι έτσι θα συνεχίσω ως Περιφερειάρχης Αττικής αν οι πολίτες με εμπιστευθούν στην κάλπη του Οκτωβρίου. Η απόφαση της αποχώρησης μου από το Δήμο Νίκαιας-Ρέντη ήταν συνειδητή και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα λόγο. Ό,τι είχα να προσφέρω αρχικά στο Ρέντη και από το 2010 στον ενιαίο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη το πρόσφερα!… Στέγνωσα, έπρεπε να αποχωρήσω και να δώσω την ευκαιρία σε μια νέα δημοτική αρχή να πάρει την σκυτάλη και να συνεχίσει την προσπάθεια της περαιτέρω ανάπτυξης του Δήμου. Πρέπει, όλοι όσοι υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση, να φεύγουμε στον σωστό χρόνο κι αυτό ακριβώς, έκανα. Διεκδικώ το ρόλο του Περιφερειάρχη Αττικής με διάθεση προσφοράς, αγώνα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση σας ότι θα μπορούσα να έχω εκλεγεί βουλευτής, ναι αλλά ποτέ δεν ήταν στα ενδιαφέροντα μου, ήθελα να παραμείνω Δήμαρχος, αγαπώ την αυτοδιοίκηση όσο τίποτε άλλο.

«Η Περιφέρεια δεν στάθηκε στο ύψος των ευθυνών και υποχρεώσεων της και σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προβολής του κ. Πατούλη»

- Υπάρχει η αίσθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής κατά την παρούσα θητεία, έχοντας στο τιμόνι της τον Γιώργο Πατούλη, έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό και μετρήσιμο έργο. Σε ποια ζητήματα θεωρείτε ότι η σημερινή διοίκηση τα έχει πάει καλά και σε ποια όχι; Κι επίσης εσείς που σκοπεύετε να διαφοροποιηθείτε και ποιο μοντέλο διοίκησης θα εφαρμόσετε εφόσον εκλεγείτε;

Διαφωνώ με το κριτικό μέρος της ερώτησης σας, πεποίθηση μου είναι ότι η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη δίχως να είμαι ισοπεδωτικός, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή του, το 2019. Υποσχέθηκε πολλά, έκανε λίγα κι αυτά, θα έλεγα τα περισσότερα, είναι συμβάσεις έργων που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια της διοίκησης Ρένας Δούρου. Στα αρνητικά στοιχεία του Γιώργου Πατούλη περιλαμβάνεται και η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, κι αυτό κατ΄επανάληψη του το καταλόγισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Για να γίνω σαφέστερος: υποσχέθηκε σε πολλούς Δήμους της Αττικής πολλά έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Η αλήθεια αυτή είναι στο στόμα πολλών Δημάρχων κι αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε σε κατ ΄ιδίαν συζητήσεις μαζί τους.
Σε ό,τι αφορά το δικό μας μοντέλο διοίκησης, στα προτάγματά μας είναι ο συντονισμός των Δήμων και με ουσιαστική συμμετοχή στη διακυβέρνηση, όπου τουλάχιστον της αναλογεί.
Εμείς θέλουμε μία Περιφέρεια της Αττικής που είναι δίπλα στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της, που να παρεμβαίνει, που να δίνει λύσεις.
Εμείς λέμε και το πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αλλάξει τις ζωές των κατοίκων της.

Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί πολίτες είναι επιφυλακτικοί για το ρόλο της. Πολλοί νοιώθουν -κι αυτό προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης- ότι η Περιφέρεια δεν στάθηκε στο ύψος των ευθυνών και υποχρεώσεων της και σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προβολής του κ. Πατούλη.

gioakeimidis 4

Αυτοδιοικητική και όχι κομματική η ταυτότητα του συνδυασμού

- Ποια είναι η βασική ταυτότητα του συνδυασμού σας «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης»: «κομματική – πολιτική» ή αυτοδιοικητική;

Αυτοδιοικητική και μόνο αυτοδιοικητική. Μονόδρομος αυτή η επιλογή. Είναι δυνατόν να ασχοληθείς με την καθημερινότητα 4 εκατομμυρίων πολιτών με κομματικό πρόσημο; Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι στις δημοτικές εκλογές εκλέγομαι από το 2010 με ποσοστά 60 και 65% και με την υποστήριξη όλων, πλην ΚΚΕ, των πολιτικών κομμάτων. Οι αντιδήμαρχοί μου μέχρι και σήμερα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ και οφείλω να πω ότι η μεταξύ τους συνεργασία αποτελεί υπόδειγμα μιας συνεκτικής και αρμονικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τη βασική ταυτότητα του συνδυασμού μας «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» θα σας την περιγράψω με λίγα λόγια. Περιφέρεια κοινωνικά «συνδεδεμένη» και ευαίσθητη, με κοινωνική πολιτική που δεν δρα μονάχα ευκαιριακά ως «παυσίπονο» αλλά θα θέτει τα απαραίτητα εκείνα αναπτυξιακά θεμέλια για την παραγωγή κοινωνικού πλούτου και κοινωνικής αξίας, μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και καθαρή.

«Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα έρθει με την αποκέντρωση, την ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων και με την πλήρη ψηφιοποίηση των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης»

- Το σύνολο των Δημάρχων αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το θεσμικό πλαίσιο των Δήμων, το οποίο παρά τις βελτιώσεις που κατά καιρούς γίνονται, εξακολουθεί και ευνοεί τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς και έργα. Πόσο εύκολο είναι να υπάρξει κάποια στιγμή ουσιαστική βελτίωση σε εαυτό τον τομέα;

Κοιτάξτε, το θεσμικό πλαίσιο των Δήμων είναι σχεδόν ταυτόσημο με το μοντέλο διοίκησης του συγκεντρωτικού, αυταρχικού και γραφειοκρατικού κράτους μας και κατά συνέπεια είναι απόλυτα ξεπερασμένο. Το έχουν «τελειώσει» η τεχνολογία, οι πολλαπλές, ετερόκλητες ανάγκες και αναμφίβολα το παγκόσμιο περιβάλλον. Η βελτίωση θα έρθει με την αποκέντρωση, την ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων και με την πλήρη ψηφιοποίηση των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας κι ελπίζω ότι τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά για να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση.

gioakeimidis 5

«Η ψυχολογία με βοήθησε αρκετά στο να καταλαβαίνω και να ερμηνεύω τους ανθρώπους»

- Γίνατε πολιτικός μηχανικός ασκώντας το επάγγελμα με μεγάλη επιτυχία. Έχετε πει όμως ότι αρχικά θέλατε να γίνετε ψυχολόγος αλλά δεν υπήρχε τέτοια σχολή εκείνη την εποχή. Έχετε επικαλεστεί ποτέ την… ψυχολογία στο πλαίσιο της ενασχόλησής σας όλα αυτά τα χρόνια με τα κοινά;

Και το άσκησα και το υπηρέτησα ως διδάσκων στο ΕΜΠ. Ναι, πιστεύω στην επιστήμη της ψυχολογίας, έχω εντρυφήσει στο ευρύτατο θεματικό πεδίο της μελετώντας κι ερευνώντας και μπορώ δίχως δισταγμό να πω, ότι με βοήθησε αρκετά στο να καταλαβαίνω και να ερμηνεύω τους ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις να «γνωρίζω» από τα πρώτα πέντε λεπτά που και πως θα καταλήξει μια συζήτηση ή μια συνεργασία. 

gioakeimidis 6
gioakeimidis 7
gioakeimidis 8
gioakeimidis 9
gioakeimidis 10

Μαρία Καμμά – Αλειφέρη: Η Δήμαρχος που κατάργησε τους κάδους απορριμμάτων και τις χωματερές από το νησί της Τήλου, μιλάει στα «Π» για  το πρόγραμμα «Just Go Zero»

Μαρία Καμμά – Αλειφέρη: Η Δήμαρχος που κατάργησε τους κάδους απορριμμάτων και τις χωματερές από το νησί της Τήλου, μιλάει στα «Π» για το πρόγραμμα «Just Go Zero»

H Τήλος είναι ένα νησί κόσμημα! Ένα νησί, που η ομορφιά, η καινοτομία και η αλληλεγγύη έχουν όνομα, επώνυμο και τη βαριά υπογραφή της επί 11 χρόνια Δημάρχου, της Μαρίας Καμμά - Αλειφέρη. Μιας γυναίκας, που από την πρώτη στιγμή, δεν αρκέστηκε στην πεπατημένη, στον εύκολο και ήδη χαραγμένο δρόμο, αλλά έκανε πράξη το «όπου δεν υπάρχει δρόμος, τον φτιάχνω». Η ίδια δημιούργησε με πολύ μεράκι, όλα εκείνα που κάνουν πια την Τήλο γνωστή στην υφήλιο, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ελλάδας μέσα από τους τίτλους ξένων ειδησεογραφικών μέσων. Από το 2019, στο πλαίσιο του Project Tilos, η νήσος Τήλος είναι σχεδόν αυτόνομη από ενέργεια ανανεώσιμων πηγών σχεδόν όλο τον χρόνο και ενθαρρύνει σταθερά τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου ήταν το πρώτο που ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες στην κοινότητά της, ενώ φέτος γιορτάζεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η νήσος Τήλος έγινε η πρώτη περιοχή στη χώρα μας με μηδενικά απόβλητα, χάρη στο πρόγραμμα Just Go Zero Τήλος που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Polygreen, που παρέχει παγκόσμια ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας. Με αυτήν την αφορμή, η Δήμαρχος Μαρία Καμμά-Αλειφέρη μίλησε στα «Π» και μας εξήγησε πως είναι δυνατόν ένα μικρό νησί στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων να πραγματοποιεί τόσο «μεγάλες πράξεις».

maria kamma 2

Η Τήλος εδώ και 40 χρόνια έχει ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος

Όπως υπογραμμίζει η Δήμαρχος «η δημοτική αρχή αυτού του νησιού εδώ και 40 χρόνια έχει ως κύριο στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, ήταν φυσικό αποτέλεσμα μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να ασχοληθούμε και με τα απορρίμματα. Ο σκοπός μας ήταν να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο».

Η κ.Καμμά πιστεύει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων, ιδίως στα μικρά νησιά, αποτελεί μια ανεπίλυτη πρόκληση για την τοπική κοινότητα, και γι' αυτό δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη για να αναλάβει το ρίσκο και να καταστήσει την Τήλο το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικά απόβλητα.

tilos 6

Στην Τήλο, δεν υπάρχουν πλέον χωματερές ούτε καν κάδοι απορριμμάτων

Το «zero waste» (δηλαδή «μηδενικά απόβλητα») σημαίνει ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με τρόπο που να μην προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον. Στην Τήλο, δεν υπάρχουν πλέον χωματερές ούτε καν κάδοι απορριμμάτων. Οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι επισκέπτες του νησιού διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε τρεις κατηγορίες (ανακυκλώσιμα, μη ανακυκλώσιμα όπως χαρτιά τουαλέτας και αποτσίγαρα, και οργανικά απόβλητα) και τα συγκεντρώνουν σε ειδικές τσάντες.

Η συλλογή γίνεται από τις επιχειρήσεις δύο φορές την ημέρα και από τις κατοικίες τρεις φορές την εβδομάδα το χειμώνα και τέσσερις φορές το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά οχήματα από την εταιρεία Polygreen. Τα απορρίμματα μεταφέρονται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας - 3Κ, που αντικατέστησε την παλιά χωματερή, για να υποστούν την απαραίτητη προετοιμασία για την περαιτέρω ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση.

Για την περαιτέρω ανακύκλωση, τα απορρίμματα διαχωρίζονται και τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως πλαστικά, γυαλί, μέταλλα και χαρτί, απομονώνονται και στέλνονται σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τα υπόλοιπα απορρίμματα υποβάλλονται σε διαδικασίες επεξεργασίας, όπως η κομποστοποίηση για την παραγωγή κομπόστ, που χρησιμοποιείται ως φυσικό λίπασμα για τη γεωργία ή για την παραγωγή ενέργειας μέσω βιοαερίου.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Τήλου έχουν υιοθετήσει μια σειρά πρακτικών για τη μείωση των αποβλήτων. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης μίας χρήσης πλαστικών συσκευασιών, την προτίμηση προϊόντων με ανακυκλωμένο υλικό, την αποφυγή των πλαστικών μικροσωματιδίων και τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών και μπουκαλιών.

Επίσης, η κοινότητα προωθεί την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων μέσω προγραμμάτων όπως οι ανταλλαγές αγαθών και οι ανταλλακτικές αγοραπωλησίες.

Επιπλέον, η Τήλος έχει υιοθετήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ηλιακών πάνελ, αιολικής ενέργειας καθώς και τεχνολογίας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ενέργειας είναι επίσης σημαντικά ζητήματα για την κοινότητα της Τήλου.

Αυτές οι πρακτικές, σύμφωνα με τη Δήμαρχο του νησιού, βοηθούν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Τήλο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

tilos 4

tilos 3

tilos 5

maria kamma 3

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ