Ο «πιλότος» της Αυτοδιοίκησης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στα «Π»: «Τα αιρετά όργανα οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δήμων και των Πολιτών, όχι να ασκούν κυβερνητική ή αντικυβερνητική πολιτική»
Featured

Ο «πιλότος» της Αυτοδιοίκησης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στα «Π»: «Τα αιρετά όργανα οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δήμων και των Πολιτών, όχι να ασκούν κυβερνητική ή αντικυβερνητική πολιτική»

Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος * είναι ένα από τα πιο έμπειρα όσο και ικανά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρετεί ανελλιπώς από το 1990. Στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές επανεξελέγη Δήμαρχος, με το πολύ υψηλό ποσοστό του 72%, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2019! Αν και πολύ προσγειωμένος ως άνθρωπος, συνεχίζει να… πετάει στα σύννεφα, καθώς ασκεί μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του κυβερνήτη της πολιτικής αεροπορίας.

Με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που αναμένεται να διεξαχθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου, για την ανάδειξη νέου Προέδρου και Οργάνων, ο κ. Κωνσταντέλλος άνοιξε τα χαρτιά του στα «Π». Ο ίδιος, αν και αποφάσισε να μην διεκδικήσει την Προεδρία, θα συμμετέχει ενεργά στο ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», δίπλα στον Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου. Όπως άλλωστε μας δήλωσε χαρακτηριστικά «οι εκπρόσωποι δεν εκλέγουν Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά τα 30 στελέχη της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης του θεσμού τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο κ.Κωνσταντέλλος κάνει λόγο θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ενώ ακόμη υπογραμμίζει ότι «η ΚΕΔΕ πρέπει να απαιτήσει τον σχεδιασμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά ζητήματα και την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων. Στη σύνταξη αυτή της μεταρρύθμισης πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετέχει ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως απλώς παρατηρητής των εξελίξεων». Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

gkonstantelos2

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας νέος αξιόλογος αυτοδιοικητικός αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε»

- Κύριε Κωνσταντέλλο, στις 2 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Δεδομένου ότι έχετε ήδη ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του νυν Προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου, μπορείτε να εστιάσετε στους λόγους που η συγκεκριμένη υποψηφιότητα υπερτερεί έναντι του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα;

Έχω δηλώσει πως μετά από συζήτηση με τους συνεργάτες μου, αποφάσισα να συμμετέχω εκ νέου -όπως έκανα και το 2019- στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», το οποίο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της ΚΕΔΕ και το συμβούλιο εξέλεξε Πρόεδρο τον σημερινό Υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Σήμερα η παράταξη μας, αποτελούμενη από έναν ισχυροποιημένο συνδυασμό έμπειρων στελεχών και νέων αυτοδιοκητικών από όλες τις περιφέρειες της χώρας, διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Έχουμε ήδη δείξει κατά την πρώτη θητεία μας, ότι διαθέτουμε τις γνώσεις και την εμπειρία να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για το θεσμό. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ένας νέος αξιόλογος αυτοδιοικητικός, ο οποίος δείχνει πως διαθέτει τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά δεν διαθέτει την εμπειρία για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Στις 2 Μαρτίου οι εκπρόσωποι δεν εκλέγουν Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά τα 30 στελέχη της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης του θεσμού τα επόμενα πέντε χρόνια.

- Τα πολιτικά κόμματα, όπως πάντα θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην εκλογική μάχη για την ΚΕΔΕ. Κατά την προσωπική σας άποψη, αυτή η αναμέτρηση θα έπρεπε να είναι πρωτίστως πολιτική ή αυτοδιοικητική;

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω επισκεφθεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας, έχω συνομιλήσει με Δημάρχους σε αστικές πόλεις, στην περιφέρεια, σε νησιά και σε ορεινές περιοχές. Διαπιστώνω, πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν πολλοί κομματικοί παράγοντες να μετατρέψουν τις εκλογές αυτές σε μία κομματική διαδικασία, τα προβλήματα των Δήμων είναι σύνθετα και συχνά κοινά και κατά συνέπεια το κριτήριο των στελεχών για την επιλογή τους στις 2 Μαρτίου, θα είναι αμιγώς αυτοδιοικητικό. Τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δήμων και των Πολιτών, όχι να ασκούν κυβερνητική ή αντικυβερνητική πολιτική.

«Ανάμεσα στους στόχους η κατάργηση του τέλους ταφής και των πολεοδομικών διατάξεων που προβλέπει ο νέος οικοδομικός κανονισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος - Η ΚΕΔΕ πρέπει να απαιτήσει τον σχεδιασμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης»

- Εφόσον τελικά επικρατήσει ο συνδυασμός σας, ποιοι θα πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι και οι προτεραιότητές ενόψει της νέας θητείας;


Έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα σημαντικά λειτουργικά και θεσμικά ζητήματα. Πρέπει με παρέμβαση της ΚΕΔΕ να δοθεί βιώσιμη λύση στη διαχείριση των υδάτων από τους δήμους και να μην απολεσθεί αυτή η ζωτική για τις τοπικές κοινωνίες αρμοδιότητα. Παράλληλα, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δικαστική μάχη που ξεκίνησε η ΚΕΔΕ για την κατάργηση του άδικου τέλους ταφής που έχει επιβληθεί στους Δήμους, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες καθώς και η κατάργηση των πολεοδομικών διατάξεων που προβλέπει ο νέος οικοδομικός κανονισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος που δημιουργούν τεράστιους και απαράδεκτους κτηριακούς όγκους, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία των πόλεων μας.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ πρέπει να απαιτήσει τον σχεδιασμό μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων, τα οικονομικά ζητήματα και την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων. Στη σύνταξη αυτή της μεταρρύθμισης πρέπει η ΚΕΔΕ να συμμετέχει ως ισότιμος συνομιλητής και όχι ως απλώς παρατηρητής των εξελίξεων.

Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ οφείλει να μην επιτρέψει καμία νομοθετική παρέμβαση που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, χωρίς τη συμμετοχή μας σε ουσιαστικό διάλογο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων της χώρας.

gkonstantelos3

- Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, έχετε επανειλημμένα αναφερθεί στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού θεσμικού πλαισίου. Σε ποια ζητήματα απαιτούνται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις;

Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι θεσμικά και αφορούν τη συνολική αλλαγή του τρόπου που η πολιτεία αντιλαμβάνεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα δεν λύνεται με διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά με την καθολική εφαρμογή του άρθρου 102 του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρει: Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

- Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές επανεκλεγήκατε Δήμαρχος στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό. Τι σημαίνει για εσάς η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό σας;

Το ποσοστό του 72% που έλαβε η παράταξης μας στις εκλογές του 2023 είναι μία μεγάλη ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας, καθώς είναι το ίδιο ποσοστό που συγκεντρώσαμε στις εκλογές του 2019. Η επανάληψη του ποσοστού είναι η έμπρακτη αποδοχή του έργου που έχουμε επιτελέσει στην πόλη τα τελευταία 9 χρόνια και παράλληλα δημιουργεί σημαντικό αίσθημα ευθύνης, για να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση και την ίδια αποτελεσματικότητα τη δουλειά μας.

«Δηλώνω λάτρης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού»

- Εκτός από επιτυχημένος Δήμαρχος και αυτοδιοικητικός, συνεχίζετε παράλληλα να εργάζεστε ως πιλότος αεροσκαφών με χιλιάδες ωρών πτήσης στον αέρα. Γνωρίζοντας λοιπόν, πολύ καλά τη φράση «οι ουρανοί είναι δικοί μας», ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για το μέλλον;

Πράγματι, συνεχίζω να ασκώ το επάγγελμα του κυβερνήτη της πολιτικής αεροπορίας, δυστυχώς, έχοντας περιορίσει τις πτήσεις μου στο ελάχιστο απαιτούμενο για τη διατήρηση των πτυχίων μου. Δηλώνω λάτρης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και σκοπεύω να συνεχίσω να τον υπηρετώ στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και στα θεσμικά του όργανα εφόσον τα στελέχη του θεσμού ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου στις εκλογές της 2ας Μαρτίου.

gkonstantelos4

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

* Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος γεννήθηκε στη Βούλα τον Απρίλιο του 1967. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Γιάτση και έχουν τρία παιδιά (την Αθηνά, την Πέλλη και τον Δημήτρη). Γονείς του είναι ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος Αντιστράτηγος ε.α και η Αθηνά Κάρλου Κωνσταντέλλου.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από το Λύκειο της Βούλας το 1985. Εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Ακαδημία “FLIGHT SAFETY” των Η.Π.Α., από όπου έλαβε πτυχίο επαγγελματία χειριστή αεροσκαφών (1987). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜASTER) στη Διοίκηση Αερομεταφορών από το Πανεπιστήμιο “CITY” του Λονδίνου (1999). Είναι κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D) στη Διοικητική Επιστήμη της Αμερικανικής Διεθνούς Σχολής Διοίκησης (INTERNATIONAL SCHOOL OF MANAGEMENT) (I.S.M) του Παρισιού.

Είναι απόφοιτος της 74ης Εκπαιδευτικής Σειράς με φυσική παρουσία της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) (2021-2022). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Στρατηγικές Σπουδές Ασφαλείας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (2021-2023).

Κατέχει Πτυχίο Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (1986) και βεβαίωση σπουδών (Certificate) στην Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων από το Πανεπιστήμιο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου (1999).

Από τον Ιανουάριο του 1988 έως τον Δεκέμβριο του 2009 εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ως Συγκυβερνήτης επί εννέα έτη και ως Κυβερνήτης επί δεκατρία έτη. Απεχώρησε μετά το κλείσιμο της εταιρίας το Δεκέμβριο του 2009 ως Κυβερνήτης-Εκπαιδευτής στα Βoeing 737-400. Στη συνέχεια απασχολήθηκε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το 2011 επανήλθε στα πτητικά του καθήκοντα συμμετέχοντας ως κυβερνήτης Boeing 737/300-400 στις επιχειρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) και στην μεταφορά των κυανόκρανων προς και από τις εμπόλεμες ζώνες του κόσμου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως Κυβερνήτης Boeing 737/800-900 στις Τουρκικές Αερογραμμές έως τον Δεκέμβριο του 2013. Από το 2013 έως το 2020 ήταν Κυβερνήτης σε FALCON 900/ DX EASy 2 και FALCON 7X πτήσεων μεταφοράς υψηλών προσώπων.

Διετέλεσε Μέλος, Ταμίας, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (Ε.Χ.Π.Α.) επί δεκαπέντε έτη, συμμετέχοντας επίσης επί έξι έτη και στη διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού συνταξιοδοτικού Ταμείου των πιλότων της Ο.Α. όπως επίσης και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιλότων Αερομεταφορών για τρία έτη (2004-2007).

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων διετέλεσε Πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Λυκείου Βούλας επί μία διετία (1983-84 και 1984-85). Ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βούλας 1990-94 και 2002-06, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΣ. 1990-94.

Εξελέγη για τρίτη φορά στις εκλογές του 2006 και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και Αναπληρωτής Δημάρχου από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2010.

Στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου του νέου τότε Καλλικρατικού Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και έλαβε το 45% της προτίμησης του τοπικού εκλογικού σώματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αναλαμβάνοντας και ασκώντας μέχρι και στις 31/8/2014 τα καθήκοντα του Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου (Αξιωματική Αντιπολίτευση).

Στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2014, ως επικεφαλής του συνδυασμού "Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη - Πόλη για να Ζεις", πήρε την πρώτη θέση και από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στις εκλογές του Μαϊου του 2019 εξελέγη εκ νέου Δήμαρχος για την περίοδο 2019-2023 από το πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 72,04%.

Εχει εκλεγεί από το 2019 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΠΕΔΑ. Εκπροσωπεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ σε 12 άλλες Εθνικές ή Περιφερειακές Επιτροπές. Είναι εκλεγμένος επίσης ως Αντιπρόεδρος από το 2020 στην Πολιτική Συμβουλευτικής Επιτροπή (Political Advisor Committee – PAC) του CIVITAS η οποία συμβουλεύει και μεταφέρει τις θέσεις των Ευρωπαϊκών πόλεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών σε θέματα έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας και μικροκινητικότητας των πόλεων. Ολοκληρώνει μεταπτυχιακό τίτλο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Αθηνών με θέμα: "Διαχείριση κινδύνων, κρίσεων και καταστροφών"


gkKonstantelos5


ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ